Az animációs műhelyt tavalyig a rendező Varga Csaba neve után Varga Stúdiónak hívták, ma már azonban Varga Holdingsként emlegetik. Londoni és Los Angeles-i központjuk is van, a londoni ráadásul nem akármilyen: az a neves, patinás TVC (TV Cartoon), ahol a Sárga tengeralattjáró is készült valaha. Most pedig újabb korszakába érkezett a stúdió. Rowan Atkinson cége, a Tiger Aspect a Mr. Bean animációs változatára nemzetközi versenytárgyalást írt ki, amit a Varga Holdings nyert meg. A szerződést megkötötték, s elindult a munka. A sorozatrendező Andrei Kolpin, aki angol, ám az egyes epizódokat hárman rendezik, mindhárman magyarok: Móré Katalin, Varga Miklós, Varsányi Ferenc. Rowan Atkinson közben Londonban dolgozik, ellenőrzi a képes forgatókönyveket, megjegyzéseket fűz hozzájuk.
A Varga Holdings persze nem a semmiből bukkant fel Londonban. Varga Csaba rendezőt mi még pécsi korszakából ismerjük, amikor elkezdte az Auguszta sorozatot. Az Auguszta főz 1980-ban született meg, majd a pécsi tévé felkérésére sorozat lett belőle. Rengeteg elismerést hozott a rendezőnek, aki ezért életműdíjat vehetett át Chicagóban, s 14 jelentős fesztiváldíjat nyert.
Varga Csaba 1989 januárjában alakította meg Erkel András menedzserrel együtt a Varga Stúdiót, ahol 1990-ben Csupó Gábor amerikai származású amerikai producer felkérésére a Simpsons című sorozathoz készítettek klipet, amelynek a zenéjét Michael Jackson írta, s 12 héten át vezette az MTV slágerlistáját. Erre a sikerre figyelt föl Andrew Sarlós, akinek a segítségével a magyar műhelyt komoly komputertechnikával látták el: a kanadai befektető az általa létrehozott Első Magyar Alapon keresztül 600 ezer dollárt adott a technikai eszközök beszerzéséhez.
Mivel a hazai piac szűk, itthon nem térülhet meg egy nagy költségvetésű film, ezért eleve külföldi koprodukciókban gondolkodtak, s nem riadtak vissza a bérmunkáktól, amelyek a filmes műhely megélhetését biztosították. Így erősödött meg a stúdió, miközben egyre több komoly referenciafilmet készítettek. A bérmunkákból származó nyereséget saját produkciókra fordították, s a stúdióban sokan elkészíthették a saját egyedi filmjeiket, és ma már nincsenek is bérmunkáik, csak koprodukciós alkotásaik. Egyébként a Varga Stúdió volt az egyetlen európai animációs műhely már néhány évvel ezelőtt, amely együtt dolgozott a Warner Brothers televíziós részlegével. A londoni TVC-vel létrehozott közös kft.-t már Varga TVC Ltd.-nek hívják, s tavaly alapították a holdingot (először nagy riadalmat és felháborodást váltott ki Angliában, hogy eladják a stúdiót, aztán megnyugodtak, amikor kiderült: az akkorra már ott is nevet szerzett Varga Stúdióval egyesülnek.)
Nehéz megmondani, hányan dolgoznak a Varga Holdingsnál, hiszen egy-egy nagyobb munkához akár több száz munkatársat is szerződtetni kell, mint ahogy ez történik például a Mr. Bean esetében is -- mondta el lapunk kérdésére Erkel András vezérigazgató. Szerencsére ugyanis évről évre komoly mértékben nőtt a munkájuk: 1996-ban négy-, 1997-ben hat-, 1998-ban kilenc-, 1999-ben pedig tizenöt órányi filmet készített a stúdió, s ez óriási mennyiség, hiszen egyetlen percnyi animációs film is többhetes csapatmunka eredménye. (Állítólag a Pannónia Filmstúdió, a magyar animáció hajdani fellegvára a nagyjátékfilmekkel, sorozatokkal, egyedi filmekkel együtt évente körülbelül 3-5 órányi filmet készített, több száz fő állandó foglalkoztatásával.) Ezzel mennyiségileg is vezető pozíciót szereztek Európában.
Közben Varga Csaba elkészítette új munkáját, a Don Quixote című félórás filmet, melynek ötletét és a figurákat Varga Csaba dolgozta ki, a forgatókönyv megírására angol írót kértek föl. A koprodukcióban készült félórás alkotást a Varga Stúdió mellett az amerikai HBO, az angol BBC és a walesi S4C tévétársaság finanszírozta.
Tavaly az RTL Klub, a Varga Stúdió és a svéd Happy Life koprodukciójaként készítettek 13 részes gyereksorozatot, de az együttműködések hosszan sorolhatók még. Most pedig itt a Mr. Bean animációs változata, amelyhez a körülbelül 50 fős állandó stáb mellé csak ehhez a sorozathoz 300-350 munkatársra lesz szükség. Az óbudai stúdió mellett részt vesz a munkában sok pécsi és kecskeméti szakember (a hajdani Pannónia idejében is itt működött két nagy vidéki stúdió), dolgozik már körülbelül 20 fővel a szófiai s ugyanennyivel a moszkvai részleg, ez utóbbiban biztosan a duplájára nő hamarosan a létszám, s most alakul a szentpétervári csapat is. Az 52 rész összköltségvetése 10 millió dollár körül mozog a jogdíjakkal és az utómunkálatokkal együtt. Az animációs költségvetés 6 millió dollár körüli összeg. A fő finanszírozók: Rowan Atkinson cége, azaz a Tiger Aspect, az ITV angol kereskedelmi tévétársaság és az NHK japán tévétársaság, valamint a Varga Holdings. Varga Csaba az Auguszta főz című epizód után jól kifőzte az Auguszta sorozatot, majd Erkel Andrással együtt az egész stúdiót. Most "babot főznek".