BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januártól új jogosítvány

Az Országgyűlésben ma lesz az okmányreformmal kapcsolatos törvénymódosítások zárszavazása. Januártól a jogosítványok kiadása az okmányirodákhoz kerül. A Belügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy az erre való felkészülés megtörtént. Az önkormányzatok szerint azonban elképzelhető, hogy januárban újból káosz alakul ki az okmánykiadásban.

Az Országgyűlés ma dönt az okmányreformmal kapcsolatban szükségessé vált törvénymódosításokról. A javaslat alapján a személyi igazolványhoz, az útlevélhez és a vezetői engedélyhez szükséges adatfelvételezés logikáját, rendszerét egységesítik, valamennyi okmány kiadásának alapjául a népesség-nyilvántartó adatbázisa szolgál majd -- mondta lapunknak Eiselt György, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára. Ezáltal válik lehetségessé, hogy a jövőben valamennyi új okmány teljeskörűen alkalmas legyen a személyazonosság igazolására.
Az államtitkár elmondta: az új jogosítványok kiadásához szükséges berendezéseket már telepítetták az okmányirodákba, december 21-ig a rendszer éles próbájára is sor kerül, az alkalmazottak felkészítése megtörtént. Mindennek alapján nem számít problémákra az okmánykiadással kapcsolatban.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége ugyanakkor kevésnek tartja az alkalmazottak felkészítésére rendelkezésre álló időt, valamint az okmányirodák fenntartására biztosított költségvetést is. A nagyobb városokban pedig (a személyi igazolvánnyal kapcsolatos feladatok átadásához hasonlóan) kevésnek ítélik meg a költségvetés által finanszírozott irodai létszámot is -- mondta el lapunknak Zongor Gábor főtitkár. Emiatt elképzelhető, hogy januárban -- az idén a személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésnél megismert -- fennakadásokra kell számítani újból, egyes nagyobb településeken, fővárosi kerületekben akár káosz, több hónapos várakozás is kialakulhat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.