Eredetiek, bár hamisan kitöltöttek azok az okmányok, amelyeket az ORFK közleménye szerint 150-250 ezer forint közötti összegekért juttatott elsősorban egyiptomi, szíriai és román állampolgároknak B. László, valamint szabadlábon védekező társa, W. Anikó. Az iratok a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges vizsga letételét, az alkotmányos alapismeretekben, illetve a magyar nyelvtudásban való jártasságot hivatottak igazolni. Azt, hogy összesen hány személy kapott hamisított igazolást, és esetleg ennek segítségével állampolgárságot, a rendőrség még vizsgálja. Tekintve azonban, hogy a már ismertté vált ügyekből megállapítható: a közigazgatási hivatalok vizsgákat igazoló eredeti okmányokat hamisítottak meg -- anélkül, hogy a külföldiek megjelentek volna a vizsgákon --, biztosra vehető, hogy az ügyben további, hivatalos szerveknél dolgozó személyek is gyanúsítottak lesznek. Felkutatásuk a nyomozás legközelebbi feladatai közé tartozik -- mondta a Világgazdaság kérdésére Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, hogy összesen hányan vásároltak ilyen iratokat, a rendőrség emiatt eddig három személyt hallgatott ki gyanúsítottként.
A magyar állampolgárságról szóló törvény szerint külföldi akkor honosítható, azaz kaphat magyar állampolgárságot, ha a kérelem előterjesztését megelőző nyolc éven át folyamatosan Magyarországon lakott; büntetlen előéletű és ellene eljárás bíróság előtt nincs folyamatban; megélhetése és lakóhelye Magyarországon biztosított; honosítása a Magyar Köztársaság érdekeit nem sérti; és igazolja, hogy alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven eredményes vizsgát tett. (A törvény egyes esetekben, így többek között, ha a kérelmező magyar állampolgárral kötött házasságot, már hároméves itt-tartózkodás után is lehetőséget ad a honosításra.) A kérelmet a Belügyminisztériumban kell előterjeszteni, arról a miniszter javaslatára a köztársasági elnök dönt. A rendőrség még vizsgálja, hogy a hivatali eljárásba bekerültek-e olyan kérelmek, amelyeket hamis iratokkal támasztottak alá. A jogszabály szerint azonban a magyar állampolgárság csak a külföldön élő magyar állampolgároktól vonható vissza, amennyiben az illető állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így valótlan adatok közlésével, illetve adatok és tények elhallgatásával, a hatóságot félrevezetve szerezte meg.
A rendőrség az ügyben pénteken több helyszínen, többek között az országgyűlési képviselői irodaházban is házkutatást tartott, és több, a vesztegetés gyanúját alátámasztó iratot foglalt le. B. Lászlót és az ugyancsak befolyással, üzérkedéssel, illetve vesztegetéssel gyanúsított W. Anikót őrizetbe vették, B. Lászlót a bíróság vasárnap letartóztatta, míg W. Anikóval szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A három, eddig ismertté vált vesztegető ugyancsak szabadlábon védekezik.