Május óta a belső ellenőrzés és a törvényes kontroll hiánya miatt a felelőtlenség színtere lett az MVSZ -- írja közleményében az anyaországi régió elnöksége. Szíjártó István szerint nem az MVSZ-nek, hanem Patrubány Miklósnak, az MVSZ elnökének lehet presztízsveszteség, ha nem a világszövetség képviseli a nyugati magyarságot az Máérten. A régióelnök másrészről úgy látja: az az MVSZ, amely siófoki küldöttgyűlésén liberálbolseviknak és nemzetellenesnek nevezi a Csoóri-féle áramlatot, nem is segítené érdemben a Máért munkáját.
Az anyaországi régió továbbra is törvénytelennek tartja a küldöttgyűlés határozatait, mert szerintük a gyűlést az MVSZ elnöksége, nem pedig elnöke hívhatta volna össze. Mint mondják: diszkrimináló módon került sor a gyűlésre, olyanok nem kaptak meghívót, akik arra jogosultak lettek volna. Helyettük, szabálytalanul, "póttagok" kerültek szavazati helyzetbe. A gyűlés egyébként döntött a május óta csonka elnökség póttagokkal való feltöltéséről is, és elfogadta a testület hiányzó költségvetését.
Az anyaországi régió elnöke állítja: nincs ellenelnökjelölt, és senki nem akar új MVSZ-t, a mostanit kell rendbe tenni. Ebben sem a kormány, sem a politikai pártok nem segíthetnek, a felvetett jogszerűtlenségekre a bíróságnak kell megadnia a választ -- teszi hozzá Szíjártó István.