BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte mindenki újraindulna

A Fidesz csak a 2002-es országgyűlési választásokat megelőző időszakban nevezi meg hivatalosan egyéni képviselőjelöltjeit és állítja össze listáit. A kép azonban már most körvonalazódik, miután a párt országos vezetése az elmúlt hónapokban megkérdezte szándékaikról jelenlegi parlamenti képviselőit -- tudta meg a Világgazdaság.

A Fidesz 141 országgyűlési képviselője közül -- az érintettek jelenlegi álláspontja szerint -- a ciklus vége után csupán néhányan nem kívánják folytatni parlamenti pályafutásukat -- értesült lapunk. Ez a párt országos vezetésének felmérése alapján derült ki, miután az ősz folyamán a megyei szervezeteken keresztül végigkérdezték a frakció tagjait elképzeléseikről.
Mindez még nem jelenti azt, hogy a párt vezetése minden, a választásokon ismét indulni kívánó képviselő törekvését jóváhagyja. A Fidesz alapszabálya szerint ugyan a helyi szervezetet illeti a jelölés joga, ám a végleges döntést -- a párt vezető politikusaiból álló választási bizottság előterjesztése alapján -- az országos választmány hozza meg. A korábbi választások előtt viszonylag ritkán, elsősorban csak a különböző listák kialakításakor történtek változtatások.
A legnagyobb kormánypárt így a választásokat megelőző időszakban nevezi meg hivatalosan egyéni képviselőjelöltjeit és állítja össze listáit. Ezt a folyamatot feltétlenül megelőzi a Fidesz jövő tavasszal esedékes tisztújítása, miután a helyi és megyei szervezeteknél bekövetkező változásokat érvényre kell juttatni.
A listaállítást befolyásolja az is, hogy a Fidesz végül köt-e együttműködési megállapodást az MDF-fel. Pozitív döntés esetén értelemszerűen a közös listákon szerepelnének az MDF politikusai. Az egyébként döntés hiányában is nyilvánvalónak számít a Fideszben, hogy az egyéni választókörzetben nem induló Orbán Viktor lesz az országos lista vezetője.
Egyéniben a Fidesz a tervek szerint mintegy 135-140 körzetben akar saját jelöltet indítani -- beleértve a Fidelitas és az MKDSZ képviselőit --, a 176-ból fennmaradó helyek az FKGP, illetve az MDF együttesen támogatandó politikusainak jutnak. A párt vezető politikusai megerősítették: az együttműködési szerződéseket lehetőség szerint úgy kívánják időrendben megkötni, hogy azok jelezzék az érintett pártok és szervezetek Fideszhez való "közelségét".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.