Az iskoláknak az OM-nél kellett pályázniuk a programban való részvételért, a diákok felvételiztetését is a tárca bonyolította le. A pályázóknak kollégiumi elhelyezést kell biztosítani a diákok részére, ez ugyanis a program feltétele. A tárca költségvetéséből jövőre 450 millió, 2002-re 700-750 millió forint jut a programra. Öt év múlva, amikor már minden évfolyam teljes létszámban üzemel, a tervek szerint 3 ezer gyerek részesül a programból.
Az iskolák dupla normatívát (a gimnáziumi normatíva 108 ezer forint/fő/év) kapnak a programban részt vevő tanulók után, ezáltal lehetőség nyílik az igény szerinti különórákra is. A diákok után a szülők is kaphatnak költségtérítést: 5 ezer forintot havonta -- ezért azonban pályázniuk kell.
A tehetséggondozó programot alapvetően a kistelepülési létből származó hátrányok leküzdésére indította a tárca. Az iskolák egyszerre csak egy osztályt indíthatnak; az első év, az ún. nulladik, előkészítő évfolyam, így a felzárkóztatásban részt vevő tanulóknak legkevesebb öt évig tart majd a gimnázium. Az első visszajelzések azt mutatják, hogy a gimnáziumokban a program sikeres -- mondta Bársony Csaba, az OM programfelelőse.
Az Arany János-programban ugyanakkor nem részesülhetnek az ötezer lélekszámúnál nagyobb településeken élő, szegényebb gyerekek. Vekerdy Tamás pszichológus lapunknak azt mondta: a tehetséggondozó programról egyelőre nem sokat tud, az azonban bizonyos, hogy a roma gyerekek többsége kimarad belőle. A szaktárca ugyanakkor külön roma középiskolai kollégiumi alapprogramot hirdetett meg a jövő évre. Eszerint három iskola ötven roma gyereknek indíthat felzárkóztató képzést. A dupla kollégiumi normatívával járó pályázaton ez esetben is csak azok az iskolák indulhattak eséllyel, amelyek kollégiumi férőhelyet tudnak biztosítani a diákoknak.