Sokadik fordulójához érkezett a képviselők vagyongyarapodásáról folyó politikai vita azzal, hogy az MSZP egy új módosító indítványt nyújtott be a képviselők jogállásáról szóló törvény koalíciós kezdeményezésű korrekciójához. A Fidesz, az FKGP és az MDF közös javaslatának tárgyalása ma kezdődik a parlamentben, ahol egyúttal folytatódik a Torgyán József pártelnök-miniszter által indítványozott vizsgálóbizottság létrehozásának vitája is.
A szocialista módosító indítvány alapjaiban változtatná meg a kormánypárti javaslatot. Utóbbi szerint a képviselők rendelkezhetnének korábbi zárt vagyonnyilatkozataikkal. A jövőben viszont csak nyilvánosakat tehetnének, amelyeket minden évben újra ki kellene tölteni. Az MSZP ehelyett a nyilvános, illetve zárt borítékban őrzött bevallás fenntartását javasolja, és elveti az évente kitöltendő vagyonnyilatkozati rendszert. Ezzel szemben új elemként rögzíti: amennyiben vélelmezhető eltérés van a nyilatkozatban foglaltak és a nyilatkozó vagyoni, jövedelmi és érdekeltségi helyzete között, ellene a mentelmi bizottság hatáskörében eljárás kezdeményezhető. Ha az eltérés ténylegesen bebizonyosodik, az érintett képviselő a különbség figyelembevételével büntetőkamatot lenne köteles fizetni az államnak.
Az MSZP alapos előkészítés, pártközi egyeztetés után kész tárgyalni a törvény módosításáról -- jelentette be kedden Kovács László. Az elnök jelezte: pártja csak módosító javaslatokkal hajlandó megszavazni a kétharmados támogatottságot, tehát a szocialisták hozzájárulását is igénylő javaslatot.