Újabb bűncselekmény miatt kérte Székely Zoltán, a kisgazda frakcióból kizárt független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől tegnap Polt Péter legfőbb ügyész -- tudta meg a Világgazdaság. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatali vesztegetés gyanúja miatt kíván eljárni a képviselővel szemben -- erősítette meg lapunknak Horányi Miklós, a Legfőbbb Ügyészség szóvivője.
A közelmúltban a nyomozó hivatal egyszerre két ügyben, két képviselővel szemben javasolta a legfőbb ügyésznek a mentelmi jog felfüggesztésének kezdeményezését. Az újabb Székely-ügy mellett Molnár Lászlóval szemben is hasonló bűncselekmény gyanúja körvonalazódik. Ez utóbbi javaslatról azonban a legfőbb ügyész még nem döntött, amennyiben a rendelkezésre álló bizonyítékokat nem tartja alaposnak, akkor ezt az ügyet további nyomozásra visszaadhatja a nyomozó hivatalnak. Információink szerint a Molnár Lászlót érintő ügyre egyelőre ez a sors várhat.
Székely Zoltán, a közbeszerzési bizottság addigi elnöke ellen az ügyészség a képviselő október 12-i tettenérését követően indította az első eljárást. A honatya 20 millió forintot vett át egy vállalkozótól, akit azzal fenyegetett, hogy amennyiben nem fizet, a továbbiakban ellehetetleníti, és elintézi, hogy ne nyerhessen közbeszerzési eljárásokon. A vállalkozó az ügyészség segítségével a pénz átadását megelőzően több Székellyel folytatott beszélgetését magnóra rögzítette. Hamarosan kiderült: a képviselő a közbeszerzési bizottság elnökeként több csatornaberuházi pályázattal is behatóbban foglalkozott. Emőd város polgármestere átadott egy hangszalagot az ügyészségnek, melyre maga rögzítette a képviselővel folytatott beszélgetését. Információink szerint ez az ügy -- melynek során Székely Zoltán az állami támogatások átutalásának lelassításával fenyegetőzött -- képezi az újabb eljárás alapját.