A VPOP Pest Megyei Nyomozó Hivatalánál Mura Imre és társai ellen 1995 végén indult büntetőeljárás, mert az ETL Rt. 38 977 266 liter könnyű fűtőolajat adófizetési kötelezettség alá nem eső egyéb fűtőolajként vámkezeltetett, és ezek után a közterheket nem fizette meg. Az áru a pozsonyi Slovnafttól érkezett, és Komáromban vámolták. A nyomozó szerv valószínűsítette, hogy a terméket gázolajként értékesítették. A vámosok szerint az ETL Rt. csak ezzel a tétellel 4,6 milliárd forinttal rövidítette meg az államkasszát.
A nem szabványos fűtőolaj importját az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium (IKM) engedélyezte, kizárólag végfelhasználóknak történő eladásra. Az ETL Rt. 65 végfelhasználó részére kért engedélyt: ezek közül 15 társaság fiktív cég volt, 45 cég pedig létező, de sohasem állt kapcsolatban az ETL Rt.-vel, és végfelhasználói nyilatkozatot nem bocsátott a cég rendelkezésére.
Az IKM anélkül adta ki az engedélyeket, hogy a minimális ellenőrzést elvégezte volna.
Az IKM munkatársainak felelősségét senki nem vizsgálta. Az ETL Rt. felügyelőbizottsága tagjainak szerepét, vagy a nevükkel való visszaélés lehetőségét szintén nem ellenőrizték. A cég vezetőivel szemben a Miskolci Városi Ügyészség úgy foglalt állást, hogy a közokirat-hamisítás bűntettének elkövetése nem bizonyítható, "és további terhelő bizonyítékok beszerzése sem várható". Piskóthy László csoportvezető ügyész az adócsalás, majd később a csempészet vonatkozásában sem látta a szándékosságot bizonyíthatónak.
Az ETL Rt. által beszerzett szakvélemények alátámasztották, hogy a termék mind a szabványos gázolaj, mind a szabványos tüzelőolaj követelményeinek megfelel. Ezért az ETL Rt. vezetői a Pénzügyminisztériumhoz (PM) fordultak, mert "tudomásukra jutott", hogy egyes vevőik a tőlük vásárolt termékkel fogyasztási adóval terhelt és jövedéki terméknek minősülő tüzelőolajat (más esetekben gázolajat) váltanak ki. A PM nem a kérdésre válaszolt, csupán kijelentette: "a törvény alá nem tartozó paraméterekkel bíró termékek nem tartoznak a törvény hatálya alá". Más szakértők kijelentették: az adófizetési kötelezettség a szabványhoz, nem pedig a felhasználáshoz kapcsolódik. Ha az olaj besorolása megtörtént, utána bármire használható. Az ETL Rt. szakértői szerint -- bár nem szokványos, de -- benzinkútról is árusítani lehet az adómentes műszerolajat. A vevő a gépkocsi tankjában is elszállíthatja azt.
A Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti osztálya felülvizsgálta a dokumentumokat, és a Miskolci Városi Ügyészség, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség nyomozást megszüntető határozatait hatályon kívül helyezte. Az ETL Rt. ellen megszüntetett eljárások folytatását rendelte el.