Jelentősnek nevezhető többletkiadásból gazdálkodhat ez évben a HM, amelynek növekménye tisztességes -- kommentálta a büdzsét Berényi Oszkár dandártábornok, a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalának főigazgatója. Az első ránézésre imponáló számok kibontásakor azonban kiderül: az Országgyűlés egyszerre fújt hideget és meleget a védelmi ágazatra.
A HM fejezeti kiadási növekménye az eredeti törvényi főszámok alapján 24,6 százalék. Az idei 236,02 és a tavalyi 189,4 milliárd forint arányához azonban hozzáteendő, hogy tavaly a kormány a rendkívüli időjárásra hivatkozva 3,7 milliárdot zárolt a tárca büdzséjéből. Nem változott meg az a szerkezeti összetétel, amely szerint a HM -- egyedüliként -- nem kötelezett bevételekre.
A tavaly év végi 57 ezres tárcalétszám az idén 47,1 ezerre csökken, a 17,3 százalékos mérséklés összes terhe 10,2 milliárd forint. Ezzel a személyi kiadások részaránya 43-ról 40,3 százalékra változik. Nő a fejlesztésre fordítható kiadás aránya, 18-ról 21 százalékra. Ezzel némileg közelítenek a kívánatosnak tekintett 40-30-30-as személyi-működési-fejlesztési megoszláshoz.
A növekmény jelentős részét elviszi néhány, már évek óta húzódó beruházás elindítása. A legfontosabb feladat ez évben a laktanya- és a lakásprogram, amely összességében tízmilliárd forintba is belekerülhet. Ezt egészítheti ki a lakásépítésre és .vásárlásra kidolgozás alatt álló bankihitel-, illetve lízingkonstrukcióból nyerhető forrásnövekmény. Ugyancsak sürgető a 12 évre mai árakon 240 milliárdra tervezett gépjárműbeszerzés első üteme, amelyre 5,498 milliárdot szán a parlament, de Berényi tábornok szerint belső átcsoportosítással az összeg 8 milliárdra tornászható fel. A MiG--29-esek korszerűsítésére a tavalyi 1,3 milliárdos maradványon felül 2,6-3 milliárd fordítható. Nagyobb tétel a tíz évre szóló, összesen 80 milliárd körüli értékű rádióberendezésre a nyitó évben elköltendő 3,4 milliárd forint.
A "tegnap is késő" haditechnikai korszerűsítést azonban felboríthatja néhány feszültségpont kitüremkedése, ami azonban a NATO újabb nemtetszését vonhatná maga után. A legnagyobb kérdőjelként meredezik az új illetményrendszer fedezete. A kormány tavalyi döntésekor a fegyveres testületek előmeneteli rendjének központi finanszírozásából valamiért kimaradt a HM, amely így az új szolgálati törvény elfogadása után az idén 28 százalékos emelést kényszerül kigazdálkodni.
Néhány "trükköt" ez évben is bevetett a Pénzügyminisztérium a büdzsé megtervezésekor. Az egyik a sorállomány tb-járulékának megállapítása, amely a 40 ezer forintra növelt minimálbérhez illeszkedik, miközben a sorkatonák illetménye (beleértve az étkezési kiegészítést is) legfeljebb 10-12 ezer forint lehet. E 2,1 milliárd mellett 1,2 milliárdot róttak (a Külügyminisztérium helyett) a HM-re a NATO-tagállamok külügyminiszterei budapesti értekezletének kiadásaira. Ez azonban -- a "téves címzés" mellett is -- aligha emészt fel ekkora összeget.