Jogilag ugyan kifogásolhatatlannak, ám politikailag elhibázottnak, Vas megyére nézve pedig hátrányosnak nevezte Farkas János, a vasi megyegyűlés szocialista frakciójának vezetője, hogy Markó Péter, a megyei közgyűlés elnöke nem vállalta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács soros idei elnöki tisztét. E funkciót Markó visszaadta az elnökséget tavaly betöltött Győr megyének. Szocialista kezdeményezésre rendkívüli megyegyűlést kényszerült összehívni tegnapra az elnök, hogy beszámoljon lépésének okairól. Ugyanakkor egy regionális tanácsülés összehívását is kezdeményezik a szocialisták.
Markó Péter a Világgazdaságnak elmondta, hogy az MSZP vasi szervezete korán kezdett kampányának tekinti a történteket, amely e nélkül nem lenne ügy. Ugyanis a regionális fejlesztési tanács elnökségének továbbadása a korábbi gyakorlattal szemben immár nem szigorú rotációs alapon történik. Az elnököt szóban történő jelöléssel választják. Markó azért nem vállalta el ezen teendőket, mert több olyan regionális program még jelenleg is zajlik, amely a korábbi, Győr megye adta elnökség alatt indult, s szerencsésebbnek tartja, ha ugyanazon elnök, Ivanics Ferenc ideje alatt fejeződik be. A régió az idén 1,4 milliárd forinttal gazdálkodik, s Markó szerint nem arról kell szóljon a történet, hogy a három érintett megyeelnök osztozik a pénzen egyenlő arányban, hanem abból a régiót kell építeni.
Zala megye közgyűlésének elnöke, a szocialista Varga László szerint viszont a történtek elsősorban nem Vas megyét sújthatják, hanem az egyértelműen politikai játszmával Zalát igyekszik a vasi és a Győr megyei, egyaránt erős fideszes közgyűléselnök kizárni a regionális fejlesztési tanács elnöki pozíciójából. A most történtek alapján előfordulhat, hogy a legnagyobb kormánypárttól támogatott Vas és Győr megye jövőre is egymásnak játssza át a regionális elnökséget, így Zalára a rotációban a jelenlegi ciklusban már nem kerül sor.
A megyegyűlést követően Markó Péter közölte: a -- zömében kormánypárti -- közgyűlés elfogadta az ügyrendi bizottság azon javaslatát, amely szerint nem e fórum hatásköre elbírálni azt, hogy a regionális fejlesztési tanács elnöke helyesen járt-e el kifogásolt döntésénél.