Torgyán József lélekben már feladta a harcot, felesége az, aki továbbviszi és -viteti vele a küzdelmet -- mondta a Világgazdaságnak Horváth Béla. A kisgazda képviselő -- akinek frakcióból és pártból való kizárását Torgyán József kezdeményezte -- tegnap felhívást tett közzé, amelyben úgy fogalmaz: megkéri a Torgyán családot, hogy a koalíció egysége, az FKGP továbbélése és jövője érdekében, valamint Torgyán József egészségi állapotára tekintettel segítsék a pártelnököt abban, hogy "még méltósággal, európai módon vonulhasson vissza". Horváth Béla szerint a visszavonulás nem csak a pártelnöki tisztségről, hanem a képviselői mandátumról való lemondást is jelentené. Emlékezetes: a február 12-i frakcióülés után lapunknak több kisgazda politikus elmondta: hisztérikus jelenetekkel tarkított kiabálás zajlott le a házaspár között, miután Torgyán József -- felmérve, nem biztos, hogy megkapná a szükséges támogatást -- bejelentette, mégsem indul a frakcióvezetői tisztségért, ám felesége ragaszkodott ehhez.
Tegnap -- részint az Országgyűlés Hivatalának közbenjárására -- visszakerültek a kisgazda frakció iratai a pártházból a képviselői irodaházba. Ezeket kedden, azt követően szállították el, hogy a Torgyán József által Bánk Attila frakcióvezető leváltására összehívott, határozatképtelen frakcióülésen az összegyűlt 25 honatya döntött a képviselőcsoport pénzügyeinek átvizsgálásáról. Hegedűs Mihály képviselő, aki részt vett az iratok átszállításában, nem tartja törvénytelennek az akciót. Mint mondta: a párt gazdasági igazgatója részletes átvételi elismervényt adott az iratokról. Miután tegnap értesültek arról, hogy az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója, Bakos Emil nem tartja összeegyeztethetőnek a ház működésével az iratok elvitelét, tegnap visszajuttatták azokat. Bánk Attila eközben fegyelmi eljárást kezdeményezett Bakos Emilnél azon alkalmazottakkal szemben, akik jóváhagyták a dokumentumok átszállítását.
Az egy hét múlva esedékes -- elvileg a kisgazdabelviszályok lezárására is hivatott -- frakcióülés előtt számos kisgazda politikus bizonytalan, melyik oldalra álljon; az erőviszonyok így a Bánk Attila nevével fémjelzett és immáron nyíltan Torgyán József távozását kívánó kör, illetve a pártelnök hívei között szinte óráról órára változnak. Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, a polgári platform egyik -- később visszalépett -- alapítója tegnap arra a kérdésre, kit tekint az FKGP frakcióvezetőjének, így válaszolt: "Ne tessék engem politikai választásokra és nyilatkozatokra kényszeríteni."