Újabb tízmilliókkal nőtt az elmúlt két hétben az MTV tartozása a legnézettebb műsorok készítőivel szemben. A reklámbevételek szempontjából legfontosabb produkciós irodák 300 millió forintot meghaladó kinnlevőségük kiegyenlítésére várnak (VG, 2001. február 8.). Az MTV a múlt héten eladta óbudai, Bojtár utcai gyártóbázisát az ÁPV Rt. által alapított társaságnak, s az ebből befolyt nettó 2,1 milliárd forintból ígérte kifizetni a budapesti és vidéki stúdióiban dolgozó külső munkatársaknak járó összeg egy részét, s várhatóan háromhavi munkadíjat tud biztosítani.
A zömmel tavaly nyár vége óta pénzükre váró produceri irodák eközben semmilyen értesítést sem kaptak arról, számíthatnak-e a törlesztésre. Két hete körülbelül egy hónapban jelölték meg azt az időt, amíg még hitelezni tudnak az MTV-nek, ezután viszont nagy a veszélye annak, hogy le kell állítaniuk a műsorokat.
A most már százmillió feletti munkadíjat váró Szféra -- az Uborka, a Szatelit, a Bruhaha és a Szeszélyes évszakok készítője -- állandó levelezésben áll az MTV-vel. Svéd Pál, az iroda egyik ügyvezetője elmondta, bíznak az MTV vezetésének megújulásában és abban, hogy rövidesen kapnak valami pénzt. A már múltkor is "borús" hangulatban nyilatkozó Rókusfalvy Pál, a Hovatovább? készítője újabb két műsort vett fel, így márciusra biztosítottnak látszik a produkció. Ha erre sem fizet az MTV, nincs értelme a további finanszírozásnak -- fogalmazott a műsorvezető-producer.
Ugyancsak dobozban várja a vetítést Vámos Miklós Rögtön jövökjének három darabja. Ezeket minden bizonnyal képernyőre engedik, noha nekik is közel húszmillióval adós az MTV. Ők legalább kaptak ígéretet az elmúlt időben, igaz, a február 15-i határidő lejárt. Ha a jövő héten kapnak pénzt, további négy műsorra nyílik esély, e nélkül viszont egyre sem. Végtére is nem kell okvetlenül tévézni -- mondta Vámos Miklós. A Pesty Fekete Doboznak már az irodabérletre, a telefonra és üzemanyagra is alig futja, hovatovább a cég került veszélybe a több, mint 30 milliós kinnlevőség miatt. Pesty László elmondta: információja szerint stúdiója nincs rajta az MTV fizetési listáján, és úgy tudja, hogy hasonlóra számíthat néhány más produceri iroda is.
Az MTV-ben ezúttal sem kívántak reagálni a fentiekre.