A Fidesz a két legnagyobb párt kapcsolatának szorosabbra fűzését, a két frakció közötti egyeztetések rendszeressé tételét szorgalmazza -- derült ki a Szájer József és Nagy Sándor frakcióvezetők tegnapi találkozóját követően. Szájer József elmondta: a képviselőcsoportok vezetőinek gyakoribb találkozása mellett felvetette, hogy a frakciók jelöljenek ki a kapcsolattartásra képviselőket (ez a személy a Fidesz részéről Latorcai János lenne). Szükségesnek látja ugyanakkor, hogy az EU-integrációval összefüggő kérdésekben a parlamenti vitákat megelőzően informális egyeztetést folytasson a két frakció. Mint mondta, a jogharmonizáció körébe tartozó törvények 95 százaléka csak feles támogatást igényel, így nincs szó arról, hogy egyfajta kötelezettség lenne a koalíció részéről a felajánlott együttműködés.
Az MSZP minden, a csatlakozással összefüggő kérdésben eddig is megadta a szükséges támogatást, ez a jövőben is így lesz, ehhez nem kellenek találkozók -- jelentette ki Nagy Sándor a megbeszélést követően. A kétharmados ügyek kapcsán hangsúlyozta: míg Szájer József az ilyen többséget igénylő törvényekről beszélt, addig az MSZP olyan ügyeket hozott szóba, amelyek a társadalom kétharmadát érintik. Az MSZP frakcióvezetője elmondta: nem volt testületi felhatalmazása arra, hogy szorosabb együttműködésről tárgyaljon, ám szerinte a kezdeményezés késői, mert két éve kellett volna ezt a politikai mechanizmust kialakítani. Nagy Sándor nem látta sok értelmét a Fidesz indítványának.
A találkozó nem hozott érdemi eredményt az MSZP által korábban legfontosabbnak minősített kérdésekben. A Fidesz nem támogatja a pótköltségvetés benyújtását, a miniszterelnök hatáskörébe tartozó kérdésnek nevezte Torgyán József, illetve Szabadi Béla esetleges távozását. Kövér László pártelnök Horn Gyula exminiszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Szájer József leszögezte: "szívesen beszélünk Horn Gyula ''56-os múltjáról szocialistákkal, de nem hiszem, hogy valaha is egy véleményen leszünk". A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP tárgyalási készségének hiányát mutatják az előzetes feltételként szabott kérdések, valamint az, hogy vele szemben Nagy Sándor nem bírt felhatalmazással a kapcsolat intézményesítésére. Az MSZP a költségvetési pluszbevételek nyugdíjemelésre, közalkalmazotti béremelésre fordításáról, az oktatás, az egészségügy működőképességének megőrzéséről, az agrárium válságának megoldásáról kívánt volna beszélni -- fogalmazott Nagy Sándor. A szocialista frakcióvezető szerint egyik kérdésre sem kaptak kedvező választ. A Világgazdaság úgy tudja: az MSZP ma rendkívüli elnökségi ülésen foglalkozik a történtekkel.