Több mint nyolcezer 15 és 29 év közötti fiatal töltötte ki a kutatók által összeállított, 125 kérdésből álló adatlapot. A szociológusok szerint már régóta szükség volt egy ilyen nagy mintájú elemzésre, amely valóságos képet ad a fiatalok helyzetéről. Stumpf István kancelláriaminiszter szerint a kutatás eredményeiből kiderül, hogy felértékelődött a fiatalok szerepe a társadalomban.
A kutatás lebonyolításában a NII mellett részt vett a Központi Statisztikai Hivatal, az MTA Szociológiai Intézete, az MTA Politikai Tudományok Intézete, az Oktatáskutató Intézet és a Századvég-Politikai Iskola Alapítvány. A másfél évig tartó és mintegy 43 millió forintba kerülő felmérésből kiderül: a fiatalok 47 százaléka a munkanélküliséget, 34 százalékuk a pénztelenséget, 32 százalékuk a lakáshelyzet megoldását tartotta a legégetőbb problémának. A munkába állás ideje jelentősen kitolódott: szakmunkásoknál 17 év helyett 18--19 évnél, a szellemi tevékenységet végzőknél 20 évnél kezdődik. A felmérés szerint a korosztály 45 százaléka mondta magát gazdaságilag aktívnak, 14 százalékuk inaktívnak, 6 százalékuk munkanélkülinek vallotta magát. A budapesti fiatalok 33 százaléka már legalább egyszer volt munkanélküli, a vidéken élők esetében ez az arány eléri az 53 százalékot.
A megkérdezettek 69 százaléka a szüleinél él, 71 százalékuk nem rendelkezik földtulajdonnal, 81 százalékuknak nincs vállalkozása. A fiatalok 12 százaléka hónapról hónapra él, 3 százalékuk nélkülözik, 38 százalékuk érzi úgy, hogy éppen kijön a keresetéből, 39 százalékuk -- beosztással -- jól kijön. Öt százalék érzése szerint gond nélkül él.
A fiatalok 41 százaléka fogyasztott már alkoholt és mindössze 7 százalékuk vallotta azt, hogy kipróbált valamilyen drogot. A fiatalok 10 százaléka mondta azt, hogy egyházi tanítást követ, 28 százalékuk nem vallásos. A 18 évnél idősebb megkérdezettek 55 százalékát egyáltalán nem érdekli a politika, 77 százalékuk még a köztársasági elnököt sem tudta megjelölni. A fiatalok kétharmada ugyanakkor egyetért az Európai Unióhoz való csatlakozással.