Az UEFA és a FIFA beadványa szerint nemzeti szövetségük maximum egy évre tilthatja el a futballtól azokat a játékosokat, akik a munkaadójuk beleegyezése nélkül -- az érvényes szerződés lejárta előtt -- cserélnek klubot. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szakításnak egy másik egyesület az oka, a futballista új csapatát független nemzetközi bíróság pénzbírság mellett a nemzetközi kupákból is kitilthatja. A labdarúgók szövetsége (FIFPRO) tiltakozik a hosszúnak vélt felfüggesztési időtartam miatt. Rövidebb eltiltást favorizál az Európai Bizottság is.
Magyarországon egy labdarúgó játékjoga akkor függeszthető fel, ha egynél több szerződést ír alá, vagy minden ok nélkül mondja fel a megállapodást. Ebben az esetben a kontraktus lejártáig vár eltiltás a játékosra -- nyilatkozta lapunknak Horváth Gábor ügyvéd.
Az UEFA és a FIFA vezetői egyetértenek abban, hogy azok a futballisták, akik a klub mérkőzéseinek nagy részét a kispadon "szurkolják végig", és a meccsek kevesebb mint tíz százalékán kapnak csak játéklehetőséget, felbonthatják a szerződésüket. A futballszervezeteknek megegyezik az álláspontja abban is, hogy a 28 év alatti játékosoknak legkevesebb három évre szóló szerződést kellene kötniük a klubjukkal. A FIFPRO e terv ellen is protestál: rövidebb kötelező szerződési időtartamot szeretne a szervezet, három hónapos felmondási határidővel. Az UEFA és a FIFA viszont attól tart, hogy a rövid időre kötött kontraktusok a futballisták státusát teszik instabillá: ha ugyanis valaki a néhány hónapos vagy legfeljebb egyéves szerződése során elveszíti korábbi jó formáját, esetleg megsérül, akkor a klubvezetés túlságosan könnyen mutathat ajtót neki.
Horváth Gábor elmondta: a hazai futballra is jellemző, hogy az egyesületek csak a hosszú távon értékeseknek vélt futballistákat igyekeznek négy-öt évre magukhoz kötni, míg a legtöbb játékossal sok esetben egy szezonra szóló szerződést írnak alá (Az UEFA a szerződések időtartamát öt évben maximalizálja).