A tatai edzőtábor mellett többek között a Nemzeti Teniszcentrum, valamint a Népstadion és létesítményei lesznek a jövő olimpiai centrumai Magyarországon. A kormányrendelet már készül, a teniszcentrumról viszont még csak annyit tudni, hogy Pesthidegkúton lesz. Dénes Ferenc elmondta: ahhoz, hogy nemzetközi szintű stadionok, csarnokok épülhessenek, a magyar sportingatlanokat egységes vagyonkezelés alá kell vonni. Magyarországon jelenleg közel 35 milliárd forintos vagyonnal 54 sportingatlan -- köztük a budapesti első vonalbeli profi labdarúgóklubok: az UTE, az FTC, a Vasas, az MTK, a Kispest-Honvéd stadionjai -- tartozik az ISM által létrehozott Sportfólió Kht.-hez.
A sportingatlanok fejlesztését azok működési bevételeiből, az állami ingatlanok értékesítéséből származó pénzekből, továbbá költségvetési támogatásokból a tárca fedezi -- mondta Dénes Ferenc. A felújítások összköltségvetése 1999 és 2001 között mintegy kilencmilliárd forint. Az előző két év összesen több mint 6,6 milliárd forintos költségvetéséből a kormány kétmilliárd forintot fedezett, 2001-re pedig további 1,2 milliárd forintot különített el a beruházásokra. A tárca és a Hivatásos Labdarúgó Szövetség (Hlasz) közös stadionrekonstrukciós programjának keretében idén csak a kezelésében lévő ferencvárosi és újpesti stadionok felújítására 1,7 milliárd forintot fordít.
Kiemelt fejlesztési program keretében korszerűsítik az ország legtöbb sportolója által igénybe vett tatai edzőtábor fűtési rendszerét és konyháját. A felújításra és beruházásokra összesen 186 millió forint állami pénzt kap a tábor -- mondta el lapunknak Horváthy Lóránt, az edzőtábor igazgatója. A Hajós Alfréd Uszoda felújítására tavaly 430 millió forintot költöttek. Az uszoda a nyári vízilabda Európa-bajnokságra készül el. A Balatonfüredi edzőtábor és Vitorlástelep kishajókikötőjének bővítése közel 160 millió forintba kerül.