Elsősorban a kamatterhek megfizetésében támogatja a kormány a lakáshitel miatt adósságcsapdába került családok törlesztését. Erre 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre -- jelentette be Borókai Gábor a kormány keddi ülését követően. A kormányszóvivő kifejtette: az OTP tájékoztatása alapján 15-20 ezer fő érintett, s az egy adósra jutó tartozás 500-600 ezer forint körül mozog. A kezelendő hátralék 3-4 milliárd forintot tesz ki, ebből a kamattartozás 1,5-2 milliárd. Az adósoknak május végéig kell eljuttatniuk a jegyzőkhöz igényeiket. Becslések szerint az érintettek fele él majd a lehetőséggel.
Részben a módosult inflációs prognózis miatt döntött úgy a kormány, hogy 13,8 százalékkal emeli az idén a nyugdíjakat. Júniusban egy összegben kapják meg januárig visszamenőleg a különbözetet az érintettek, ami júliustól már beépül járandóságukba. A nyugdíjemelés 45 milliárd forintba kerül -- fűzte hozzá a szóvivő. Gyorsított ütemben emelik a köztisztviselők reálbérét. Ismert, hogy 2004-ig jelenlegi keresetük 70 százalékával emelkedik bérük. Az emelést három évre lebontva, 40-30-30 százalékban hajtja végre a kormány.
A mezőgazdasági üzletrészekkel kapcsolatban a kormányszóvivő bejelentette, mintegy 300 ezren jelezték igényeiket. Mint ismert, az Alkotmánybíróság ma ismerteti határozatát a jogszabállyal szemben megfogalmazott kifogások kapcsán.
Csakúgy, mint tavaly, az idén is árvízi segélyben részesíti a kormány Kárpátalját; a költségvetés központi tartalékalapjából 200 millió forintot szánnak a határon túliaknak. Az összeget a Határon Túli Magyarok Hivatala folyósítja.
Rendelkezett a kabinet arról is, hogy az állami vezetőknek hivatalos külföldi útjaikhoz a Malév szolgáltatásait kell igénybe venniük, amennyiben a légitársaság járatai ezt lehetővé teszik. Új buszok vásárlásához a kormány 1,5 milliárd forint tulajdonosi támogatást nyújt a Volán Rt.-nek. A végrehajtás ellenőrzését az ÁPV Rt. végzi.