Az 1994-ben indított budapesti nemzetközi könyvfesztivált ma már a legrangosabb európai könyves rendezvények között tartják számon. Ezt mutatja az iránta megnyilvánuló érdeklődés is, hiszen januárban már minden beépíthető négyzetméter gazdára talált a Budapest Kongresszusi Központban (BKK). Több mint 30 országból érkeztek kiállítók, kitűnő írók, kiadói szakemberek. A Frankfurti Könyvvásár új igazgatója, Lorenzo Rudolf ma sajtótájékoztatón ismerteti az idei könyvvásár új koncepcióját. A fesztivál díszvendége Robert Merle, aki szerte a világon a kortárs irodalom legolvasottabb írója. Hazánkban 45 évvel ezelőtt látott napvilágot az első kötete, a Két nap az élet. Az Európa Könyvkiadónál a legsikeresebb világirodalmi nagyság éppen Merle, akitől már 22 művet adott ki az Európa, összesen 81 kiadásban, több mint 3,5 millió példányban. A Goncourt-díjas francia író elfogadta az MKKE meghívását, ám betegsége miatt mégsem tudott Budapestre utazni.
Egyébként soha ennyi neves író nem vett még részt a könyvfesztiválon, mint most. Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója említette: örömteli, hogy nálunk a fesztiválra érkező híres írókat mindig úgy fogadták az olvasók, mint máshol a filmsztárokat. Az idei vendégek között van például Viktor Pelevin, akit sokan a legjelentősebb orosz írónak tartanak (ő vasárnap 11-től dedikálja Generation P című könyvét). De ma délután például Tomas Tranströmerrel, az egyik legkiválóbb svéd költővel találkozhatnak az olvasók. Ma tartják az elsőkötetes szerzők fesztiválja keretében a kiadói kerekasztalt is, amelyen olyan nagy könyvműhelyek, mint a német Rowohlt, a svéd Albert Bonniers, az osztrák Residenz, a spanyol Anagrama képviselői vesznek részt. A sokfelől érkező elsőkötetes szerzőkkel pedig Esterházy Péter beszélget szombat délután.
Lesz Európa-matiné jeles "európás" szerzők részvételével, kerekasztal-beszélgetés az olvasás évéről, s a hagyományoknak megfelelően vasárnap délután tartják a Születésnapi irodalmi szalont Tarján Tamás vezetésével. Számos hazai és határon túli magyar könyvkiadó mutatja be újdonságait, szombat délután pedig Nádas Péter olvas fel műveiből. Budapesten tartózkodik a magyar származású Ildikó Márky, aki ismert író Svédországban, költő férjével együtt Esterházy Péter svéd fordítója. Egyébként gyakorló orvos: Göteborgban osztályvezető főorvos, professzor, leukémiás gyerekeket gyógyít. Magyarul most olvasható első ízben kötete, az Ostinato, amely a Polar-könyvek északi irodalmakat bemutató sorozatában jelent meg. A könyvfesztiválon vasárnap délután az Ostinato bemutatóján részt vesz Márky Ildikó, a fordító Váczi Judit és Esterházy Péter.