A plakátakció ötlete a Szerencsejáték Rt.-től indult, az elképzelés valamilyen kulturális, nonprofit intézmény megjelenítése volt. Eredetileg nem a MÁV Szimfonikusokra gondoltak, hanem egy nemzeti együttesre, ám az ott döntést hozó miniszteri biztos nem élt a lehetőséggel. Így a Grant Reklámügynökség a világjáró, valódi sztárokkal -- Kiri Te Kanava, José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti -- is dolgozó MÁV Szimfonikus Zenekarnak ajánlotta föl, hogy készítsék el az óriásplakátot. A plakáthelyek bérleti díját -- mintegy 25 millió forintot -- a Szerencsejáték Rt. fizette ki.
Már "csak" az áfával együtt majdnem 3 millió előteremtése volt hátra, ez a pénz a fotó elkészítéséhez és kinyomtatásához kellett. A költséget a MÁV Rt. vállalta azzal a természetes igénnyel, hogy a felületen nem fő helyen, de jelenjék meg a társaság logója és új jelmondata, amely szerint: Összeköt minket a vasút, őrizzük meg együtt. Így valójában nem maradt más feladata Fenyő Gábor ügyvezető igazgatónak, a zenekart működtető alapítvány ügyvezetőjének, mint hogy kitalálja, mi szerepeljen a tekintélyes felületen. Szakértőkkel konzultálva jutott arra az elhatározásra, hogy az együttes imázsát kifejező üzenetet érdemes föltenni, így készítették el a képet, amely a zenekart és a zeneigazgató-karmestert, Gál Tamást ábrázolja.
A világon az is egyedülálló, hogy egy vasúttársaság szimfonikus együttest tartson fönn, ráadásul már több mint fél évszázada. Igaz, 1990 óta nem feneketlen az a zsák, amelyből a zenekar támogatáshoz juthat. Az idén a tavalyinál többet, 160 millió forintot folyósítanak számukra. Összehasonlításképp: 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben is 140 millió volt ez az összeg. Az idei 20 milliós növekmény tehát reálértékét tekintve nem jelentős, de csekély bérrendezést tett lehetővé. A korábbi pénzekből csak egyenlő százalékarányú, kis emelésekre volt mód, most a teljesítmény minőségét, a szolgálati időt is figyelembe vevő változtatást hajthattak végre. A MÁV Szimfonikus Zenekar az 55. évad finisébe érve folytatja a sokoldalúságra és a minőségre koncentráló munkáját: tegnap este Prunyi Ilona zongoraművésszel, Hamar Zsolt vezényletével léptek föl a Zeneakadémián, május 5-én este nyolckor pedig Mozart-műveket szólaltatnak meg a budai Mátyás-templomban.