A kormány, illetve a parlament önálló törvény vagy több jogszabályt korrigáló "csomag" révén nyújthat megoldást az élet elvesztése miatt kárpótlásra jogosultak számára. Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a koncepció jellegéről nem adott tájékoztatást lapunknak, csupán azt közölte: a tárca dolgozik a javaslaton, amelyet őszre szeretnének véglegesíteni. Ez idő szerint a tervezet belső egyeztetése zajlik -- tudtuk még meg a minisztériumban. Az előirányzatot egyébként a Pénzügyminisztérium közreműködésével kell az IM-nek elkészítenie. Az, hogy a kormány felveszi-e a kérdést őszi jogalkotási programjába, a kabinet mai ülésén dől el.
Az Ab az elmúlt év decemberében semmisítette meg az 1999. évi költségvetési törvénynek az élet elvesztéséért járó kárpótlással kapcsolatos rendelkezését. A határozat indoklásában alkotmányellenes helyzetként egyebek mellett az szerepelt: a sérelem súlyával fordított arányú kártérítést eredményez, ha az élet elvesztéséért járó juttatás 30 ezer forintos mértéke elmarad a szabadságvesztésért járó kárpótlástól. Németh János, az Ab elnöke -- noha a testület nem szabott határidőt az új szabályozás kidolgozására és elfogadására -- decemberben úgy vélte, mielőbb meg kell oldani a kérdést. Holló János alkotmánybíró kijelentette azt is, szerinte "az új, alkotmányos kárpótlási törvény 2001 első felében elkészülhet".
A döntést minden módon sürgető Mazsihisz vezetői úgy látják, a kormányzatnak már csak azért is sietnie kellene, mert az elsősorban a holokauszt áldozatainak hozzátartozói köréből kikerülő jogosultak zömmel idős emberek. A Mazsihisz becslései szerint csupán az Ab fél évvel ezelőtti határozata óta kétezren hunytak el közülük. Minden, a törvények adta lehetőséget szóban és írásban is kihasználtunk az ügy gyorsabb rendezése érdekében, ám erőfeszítéseinknek egyelőre semmi eredményét sem látjuk -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Tordai Péter. A Mazsihisz elnöke hozzátette: nemzetközi zsidószervezetek is sürgetik a megoldást. Tordai Péter megjegyezte, "úgy tűnik, előbb-utóbb erősebb formát kell keresnünk", de ennek milyenségéről nem kívánt részleteket elárulni.