Várhegyi Attila, a kultusztárca politikai államtitkára holnap nyújta át San Franciscóban Teller Edének az Orbán Viktor miniszterelnök által odaítélt Corvin-láncot. Augusztus második felében a világhírű atomfizikuson kívül még öten vehetik át a kitüntetést, ám kilétüket egyelőre titkolják. A díjat a tudomány és a művészet, valamint az oktatás és művelődés tizenkét kiemelkedő képviselője birtokolhatja egyidejűleg. A kitüntetésegyüttessel kapcsolatos érdekesség, hogy bár egyes hírek szerint a kormány eleve annak "újraélesztése" végett kezdeményezte a törvénymódosítást, tavaly augusztus 20-a alkalmával mégsem élt a lehetőséggel a miniszterelnök. Ennek következtében Teller Ede lesz a Corvin-lánc első birtokosa annak legújabb történetében.
Az MSZP már a tavaly februári törvénymódosítást megelőzően -- amelynek révén a Corvin-lánc, -koszorú és -díszjelvény újbóli alapításának és adományozásának jogát a miniszterelnök kapta -- élesen bírálta a díjak újbóli bevezetését, mondván, ezzel "a Horthy-korszak szellemisége köszön vissza". Lendvai Ildikó szocialista politikus lapunknak most úgy fogalmazott: vitán felül áll, hogy Teller Ede valóban méltó a díjra. Az azonban már kétséges, a Corvin-lánc méltó-e arra, hogy a neves atomfizikust tüntessék ki vele -- tette hozzá. Lendvai Ildikó szerint "nem feledhetjük, hogy Teller Ede abban a korszakban távozott Magyarországról, amikor a Corvin-díjakat bevezették".
Az 1930-ban, Horthy Miklós kormányzó által alapított és adományozott Corvin-lánccal, illetve a Corvin- kitüntetésegyüttes más darabjaival az 1944-gyel lezáruló korszak különböző szakterületeinek jeles képviselőit jutalmazták -- mondta el lapunk érdeklődésére Pandula Attila. Az ELTE oktatója úgy véli, a Corvin-kitüntetések nem voltak a szélsőjobboldali propaganda eszközei. A szellemi elit olyan neves szaktekintélyei kapták, mint Klebelsberg Kunó, Teleki Pál vagy Bartók Béla. A világháborút követően a Horthy-rendszer kitüntetésrendszere fokozatosan elhalt, jóllehet jogszabály útján sosem tiltották be a Corvin-kitüntetések adományozását, illetve használatát -- ismertette az ELTE oktatója.