Torgyán József a kisgazdafrakció szokásos, a plenáris hetek hétfőjén tartott ülésén -- tehát három nap múlva -- megkísérelte volna visszaszerezni a képviselőcsoport többségét -- mondta lapunknak több kisgazda politikus. Ha ez sikerül, leváltották volna a frakcióvezetőt. Többek szerint emiatt került sor szerda este arra a frakcióülésre, melyen kizárták a képviselőcsoportból Torgyán József hat biztos támogatóját, köztük feleségét, valamint Gyimóthy Géza parlamenti alelnököt is. Utóbbi helyére Bánk Attilát jelöli a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette frakció.
Eljutottak hozzám is ilyen hírek, de nem ezért volt szükség a rendkívüli ülésre -- nyilatkozta lapunknak a frakcióvezető. Mint mondta, a házbizottság tegnapi ülése előtt azért kellett összehívni a képviselőcsoportot, mert a független képviselők számának emelkedése miatt szükség van a parlamenti patkó ülésrendjének átrendezésére. Az ülés és a kizárásokról szóló döntések szabályosak voltak -- tette hozzá Szentgyörgyvölgyi Péter, ám mint mondta, maga is meglepődött azon, hogy Torgyán József támogatói közül szinte senki nem jelent meg az ülésen. Utóbbiak szerint szándékosan nem vagy későn értesítették őket.
A pártelnök tegnap "percemberek" puccsaként értékelte az eseményeket, és szabálytalannak minősítette a történteket. Áder János házelnöknek írott levelében jelezte, hogy pártelnökként megtiltja a "Szentgyörgyvölgyi Péter nevével fémjelzett, gátlástalan, áruló csoportnak" a párt nevének használatát, és egyben felsorolt húsz képviselőt -- köztük magát --, akik a jövőben az FKGP frakcióját alkotják.
Egyetlen pártelnöknek sincs jogosítványa arra, hogy a parlament működésére vonatkozóan észrevételeket fogalmazzon meg, még kevésbé, hogy kötelező érvénnyel bármit előírjon -- jelentette ki Áder János a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: a kizárások tekintetében a frakcióvezetők bejelentése az irányadó.