A magánkezdeményezéssel létrejött MEO -- Kortárs Művészeti Gyűjtemény elsősorban a mai magyar művészetet hivatott bemutatni, de fontos feladatának tekinti a kortárs nemzetközi kultúra bemutatását is -- tájékoztatta a Világgazdaságot az intézményt létrehozó és fenntartó Modern Művészeti Kht. egyik alapítója, Kováts Lajos, aki egyébként a Blitz Galéria tulajdonosa. A kht. másik alapítója, Winkler Márton vásárolta meg tíz évvel ezelőtt a két régi, romosan is szép ipari épületet, a harmadikat pedig együtt építették. Az újpesti Wolfner-féle bőrgyárat több mint 100 millió forintból alakították át, így most a galéria teljes alapterülete 3300, az impozáns kiállítótér pedig 2600 négyzetméter.
Szerencsére akadtak támogatók -- mondja Kováts Lajos. -- Több magánszponzor, a kulturális tárca, az újpesti önkormányzat és a főváros is a magánkezdeményezés mellé állt, és jelentős összegekkel segítette, hogy létrejöjjön egy olyan képzőművészeti komplexum, amely nemzetközi rangra emelheti a magyar kortárs művészetet. Nem véletlen a gyűjtemény megnevezés, a múzeumi törvény ugyanis nem ismeri azt a fajta struktúrát, amelyben magánemberek hoznak létre múzeumot.
Az állandó kiállítások programja azon a magángyűjteményen alapul, amelyet az alapító a legutóbbi években válogatott össze. Emellett lesznek időszaki tárlatok is, amelyek negyedévenként változnak majd. A kiállításokat saját ötletekkel és igényekkel rendezik meg, hogy az egyedi és vonzó legyen. A külföldi együttműködők között olyan kulturális intézmények sorakoznak fel, mint a berlini Küstlerhaus Bethanien, a zürichi Kunsthalle vagy a New York-i Art in General.
A tervezett nemzetközi kiállítások palettáján szerepel Picasso, Jeff Koons és Peter Greenaway, aki már fel is ajánlotta, hogy szívesen hozna kiállítást a MEO-ba. De szintén itt lesznek a kortárs kínai művészet legnagyobb alakjai. A külföldi fotóművészek, például Joel Peter Witkin vagy Mariko Mori fényképeit is kiállítják. A MEO -- Kortárs Művészeti Gyűjtemény a külföldi tárlatokért cserébe a magyar művészek alkotásait határon túli múzeumokba juttatná el, vállalva ezzel a kortárs művészet menedzselését.
A MEO azonban nemcsak új kiállítóhely lesz, hanem más művészeti ágakkal, például koncertekkel és táncprogramokkal is szeretné odavonzani a közönséget -- avat be elképzeléseibe Kováts Lajos. A tervek szerint Európa egyik legjelentősebb animációs műhelye, a Varga Stúdió itt folytatja a tavalyi évadban útjára indított filmklubját, az előzetes tárgyalások szerint novembertől indulnak a heti egyszeri vetítések. A MEO programjában az is szerepel, hogy megismertetik a gyerekeket az alternatív művészettörténettel. Helyet kap a vizuális kultúra több műfaja, mint a lakberendezés, a webdesign, s lehetőség nyílik videovetítésekre, videoinstallációk, performance-ek megrendezésére.