A különleges hústermékeket előállító somogyi céget kilenc magánszemély 1992-ben hozta létre egymillió forint törzstőkével, ami azóta 18 millió forintra nőtt. A tőke nagyobb része három többségi tulajdonosé, köztük Juhász Pálé. Az alapítók többsége korábban a Kaposvári Egyetem elődjénél a kutatás-fejlesztésben dolgozott sikeresen. Céget elsősorban azért alapítottak, mert a fejlesztésre szánt külső megbízások és pénzek elapadtak. 1995-ben megszerezték a hetesi Vikár Szövetkezet vágóhídját, amit új technológiával szereltek fel, de az uniós előírásoknak, az exportjogosítványoknak csak az ezt követő hároméves fejlesztés után felelt meg a vágóhely. 10-12-féle juh-, 15-16-féle borjú- és tízféle sertésterméket állítanak elő.
Fő piacukra, Budapestre az áru 60-65 százalékát juttatják el.
A 36 fős cég éves árbevétele 2000-ben megközelítette az egymilliárd forintot, ami csaknem 30 százalékos növekedést takar. Ez évre 1,1 milliárdot várnak. A Kapos Ternero Kft. eddig minden évben nyereséges volt, de a jövedelem az elmúlt években csökkent. Az utóbbit döntően a kedvezőtlen húspiaci hatásoknak tudja be.
Sajnálatos .- mondta --, hogy még extra termékeik előállításának sem kedvez a szabályozás. Mint juhtenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó, a Magyar Juhtenyésztő Szövetség elnökségének a tagja azt tartja, hogy az elmúlt években ebben a vertikumban -- ideértve a feldolgozást is -- megszűnt, illetve drasztikusan csökkett az eredményes termelés lehetősége. Ez döntően a szolgáltatások és a szakhatósági díjak növekedésével magyarázható. 1999-ben például csaknem 30, 2000-ben újabb 50 százalékkal nőttek csak ezek a költségek, viszont ezzel egy időben az értékesítésben érvényesült az árak letörésére irányuló verseny.
Bármelyik teher növekedését tekintve, ezek kedvezőtlen hatását csökkentendő, az államnak most már érdemben be kellene avatkoznia -- véli Juhász Pál.
Biotermékkel is meg kíván jelenni a piacon a juh-, borjú-, továbbá sertéstenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó bárdudvarnoki Kapos Ternero Húsipari Kft. -. tájékoztatta lapunkat Juhász Pál ügyvezető igazgató. A termékek előállítását segíti, hogy Somogyban és a Zselicségben több tíz ezer hektár ősgyepes legelő vár kihasználatlanul a juh- és a húsmarhatartásra. Fehér István-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.