Esterházy Pétert Kertész Imre köszönti majd a Frankfurti Könyvvásár záró napján abból az alkalomból, hogy a német könyvszakma tekintélyes, 15 ezer euróval járó békedíját az idén Esterházy Péter veheti át a frankfurti Szent Pál-templomban rendezendő ünnepségen. A korábbi díjazottak között volt többek között Hermann Hesse, Albert Schweitzer, Václav Havel, Yehudi Menuhin is, továbbá Konrád György, aki 1991-ben kapta meg a frankfurti békedíjat.

Az 1950 óta létező kitüntetés mellett a német könyvkereskedelem csúcsszervezete új díjat is alapít a legjobb német nyelvű regény elismerésére. Az elismerést először 2005. október 17-én adják majd át a jövő évi Frankfurti Könyvvásár nyitányaként. A díjra német nyelvű regényekkel pályázhatnak németországi, osztrák és svájci kiadók. A fődíjas regény szerzője 25 ezer eurós pénzdíjat kap, a további öt helyezett egyenként 2500 eurót vehet át a kitüntetéssel.

Volker Neumann, a Frankfurti Könyvvásár igazgatója sajtóközleményben adta hírül, hogy a tavalyi 6638 egyéni kiállító után az idén ez a szám 6691-re nőtt, s bár a növekedés csekély, az igazgató szerint ez mégis a könyvszakma derűlátását érzékelteti. Az egyéni kiállítók közül 2809 kiadó Németországot képviseli, 3882 külföldről érkezett.

A külföldiek között az első ország Nagy-Britannia körülbelül 900 kiállítóval, a második az Egyesült Államok 750 körülivel. Magyarország kollektív standon állít ki, ott megközelítőleg 700 kiadvány mutatja be a magyarországi és határainkon túli újdonságokat, érzékelteti a magyar könyvkiadást.

A német könyvkiadás csúcsszervezete, a Börsenverein des Deutschen Buchhandels egyik vezetője, Dieter Schormann szintén némi növekedésről számol be: az ottani könyvszakma a tavalyi hasonló időszakhoz képest 0,7 százalékos növekedést ért el, egyébként szerinte elmúlt az az idő, amikor a könyvpiac folyamatos forgalomnövekedésről számolhatott be.

A díszvendég arab világból összesen több mint 200 író érkezett Frankfurtba, ahol nem csak az arab országok irodalmát szeretnék bemutatni: a könyvbemutatók és felolvasások mellett kiállítások és filmvetítések is igyekeznek megismertetni az arab kultúrát a látogatókkal. A könyvvásár az idén először vasárnap este zárul, a hétfői napot ugyanis egyre több külföldi kiállító feleslegesnek tartotta. Így október 6-a és 8-a között a szakmáé a könyvvásár, október 9-én és 10-én pedig várják az érdeklődő közönséget is.