Kilencvennyolc lakás és ugyanennyi garázs értékesítését tervezi a Budapest IV. kerületi Anód-Bagaria-Flottilla úti lakótelepen a Honvédelmi Minisztérium (HM), amely az ügyletet lebonyolító vállalkozás kiválasztására a közelmúltban tett közzé ajánlati felhívást. Az előzetesen elvégzett - hivatalos forgalmi értékbecsléssel egyelőre alá nem támasztott - számítások szerint a lakótelep elidegenítéséből mintegy 800 millió forint bevételre számíthat a tárca. A részben sorházi, részben többszintes épületekben lévő, 10-12 év közötti, 2-3,5 szobás, átlagos állapotú lakások utáni összeget az ajánlati felhívás szerint legkésőbb 2005. október 30-ig kell a minisztérium kasszájába befizetni, ekkorra kell befejeznie a leendő nyertes ajánlattevőnek az elidegenítés lebonyolítását. A lakást megvásárló személy az őt megillető engedményekkel csökkentett vételár 10 százalékát köteles előtörlesztésként a szerződéskötéskor megfizetni, míg a fennmaradó vételárhátralékot legfeljebb 25 éves futamidő alatt, évi 4,5 százalékos kamattal terhelten törlesztheti. Egyösszegű befizetés esetén - a HM-nek az ahhoz fűződő gazdasági érdekére tekintettel - a lakást megvásárló személyt az engedményes vételár 40 százaléka illeti meg további árengedményként - válaszolta a Világgazdaság kérdésére Németh Béla ezredes, a honvédelmi tárca infrastrukturális főosztályának vezetője.

A lakáselidegenítésekből származó bevételeket a haderő-átalakítással leginkább érintett helyőrségekben lévő - általában szintén 2-3 szobás, átlagos minőségű - lakások vásárlására vagy felújítására kívánja fordítani a minisztérium. A rendelkezésre álló lakások elosztásánál a tiszti rendfokozatú katonák élveznek prioritást, a bérbe adható ingatlanok 70 százalékát az ő részükre kell felajánlani.

Az eredetileg tervezett 2,5 milliárd forint helyett jövőre várhatóan mindössze egymilliárdot fordíthat a HM a magánerős lakásépítés (-vásárlás) támogatására, ugyanakkor az éves előirányzat 30 százalékát a honvédelmi miniszter meghatározott, a tárca számára fontos célra elkülönítheti. Amennyiben erre 2005-ben is sor kerül, akkor az várhatóan - az idei évvel megegyezően - a haderő-átalakítás következtében más helyőrségbe átköltöző tisztek, tiszthelyettesek lakás célú támogatására fogják fordítani.

Régóta vannak elképzelések arra vonatkozóan, hogy az állami tulajdonú, HM-vagyonkezelésű lakások építése helyett a tárca - a magánszféra gazdasági erejét bevonva - vállalkozók általi bérlakásépítéseket kezdeményezne. Ennek bevezetése még mindig csak koncepció, az egyes megoldási lehetőségek (tartós bérlet, koncesszió stb.) vizsgálata és elemzése változatlanul zajlik a minisztériumban. Bár a balatonkenesei honvédüdülőben nemrég rendezett lakásügyi szakmai továbbképzésen elhangzott új elképzelések között szerepelt könnyűszerkezetes lakóparkok lízingelése is, kérdésünkre Németh Béla cáfolta, hogy ez irányú konkrét terveik lennének, mint mondta, a majdani ilyen tartalmú pályázatok esetén azonban megvizsgálják ezt a megoldási formát is.