Elsősorban már nem az osztrák és a német, hanem az angol, az olasz és a francia álláspiac iránt érdeklődnek a magyarok. Ennek ellenére Bonnba, illetve Salzburg és Vorarlberg tartományba is keresik a hazai munkaerőt - főleg a fizikai dolgozókat. A szellemi posztokon a mérnöki, informatikai és egészségügyi diplomával a legkönnyebb elhelyezkedni.

Magyarokkal töltené fel a kinti vállalkozások üres álláshelyeit a bonni munkaügyi központ és az osztrák munkaerő-piaci szolgálat is. A németek több idősek otthonába is betegápolókat keresnek, illetve magyar mezőgazdasági munkásokat foglalkoztatnának. A bonni munkaügyi központ munkatársai ma és holnap várják állásinterjúra - a Foglalkoztatási Hivatalba - a mezőgazdasági gépészeket, henteseket és építőipari szakmunkásokat, különösen a kőműveseket, illetve a vasbetonmunkásokat. A betegápolók esetében a magas szintű németnyelv-tudás követelmény, az egyéb szakmákat gyakorlóknak elegendő a középszintű nyelvismeret is. Az osztrákok a Vas Megyei Munkaügyi Központon keresztül keresnek Salzburg és Vorarlberg tartományba 35 év alatti, gyakornoki engedélyt még igénybe nem vett szakképzett vagy legalább 2 éves, igazolt szakmai gyakorlatot szerzett szakácsokat és felszolgálókat. A pályázóknak legalább közepes németnyelv-tudással kell legyen. A munkavállalás az Ausztriával kötött gyakornoki munkavállalásra vonatkozó államközi egyezmény keretében történik.

Nem csak a munkaügyi kirendeltségen keresztül keresik a külföldiek a magyar munkaerőt. Küzmös László, a Getwork Magyarország szakmai igazgatója szerint Angliába főleg a fizikai munkaerőt és az egészségügyi végzettségűeket várják, az építő-, a vegy- és az élelmiszeripar szintén számos állást kínál. Pályakezdők is találnak kint munkát, feltéve, ha jó nyelvtudásuk van, és vállalják, hogy tapasztalat hiányában kevésbé kvalifikált posztokra osztják be őket. Az Egyesült Királyságba tavaly május óta közel tízezer magyar utazott ki munkavállalás céljából. A szigetország nyitottságát említette lapunknak Buda Szabolcs is. A Jobpilot Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a kvalifikált magyar munkaerő előtt a külföldi cégek kapui a mérnöki, informatikai és egészségügyi diplomával nyílnak meg a leggyorsabban. Írországba például szoftver- és minőségbiztosítási mérnököket, Oracle-fejlesztőket is keresnek. A vendéglátó- és szórakoztatóiparban igény tapasztalható pincérek, szakácsok, szállodai takarítók, animátorok iránt is. A Jobpilothoz feltöltött önéletrajzok alapján úgy tűnik, már nem az osztrák és a német, hanem Anglia mellett Olasz- és Franciaország munkaerőpiaca iránt érdeklődnek a magyarok. Március és augusztus között másfélszeresére nőtt az érdeklődés Anglia iránt, míg az Ausztriában dolgozni kívánók mindössze 28 százalékkal lettek többen, mint tavaly november és február között. Az olaszországi munkalehetőségeket majd 44 százalékkal többen vadásszák, a francia vállalkozásoknál is 31 százalékkal kerestek többen üres posztokat - mondta Buda Szabolcs. (KI)