Európában a brit háziorvosok keresnek a legjobban - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Stethos piackutató cég készített a GP című szaklap megbízásából. A szigetországban egy alapellátást végző doktor (GP) körülbelül 50 ezer fontos (mintegy 17,8 millió forintos) nettó jövedelemre számíthat évente; német kollégái ennél hajszálnyival kevesebbet visznek haza, míg a spanyolok vagy az olaszok alig feleannyit. A felmérés készítői az öt legnagyobb nyugat-európai országban egyenként 200 háziorvost kérdeztek meg.

Magyarországon nagyon nehéz pontos adatokat kapni a háziorvosok jövedelmére vonatkozóan - fejtette ki lapunknak Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára. Túlnyomó többségük ugyanis vállalkozóként végzi a munkáját, így a fenntartó önkormányzat nem fizetést ad neki, hanem a praxis egészét finanszírozza. Azt pedig szinte lehetetlen kimutatni, hogy ebből az összegből a különböző költségek levonása után ténylegesen mennyi kerül a háziorvos zsebébe.

Az egyetlen fogódzót az a felmérés jelenti, amelyet az ügyeleti díjak kapcsán készíttetett nemrég a kamara: e szerint a magyar háziorvosok havonta 150-220 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkeznek. Az európai felmérés a bérek közötti különbségeken kívül arra is rávilágít, hogy a háziorvosok teljesítménye is jócskán eltér az egyes országokban. A legtöbb - naponta átlagosan 63 - beteget a németek fogadják, míg valamivel jobban fizetett angol kollégáik csupán 47 pácienssel foglalkoznak, Olasz- és Franciaországban pedig legfeljebb két tucat beteget lát el egy-egy doktor naponta. Ezzel összefüggésben az egy vizitre jutó idő is nagy szórást mutat: Franciaországban 17, Németországban viszont csupán 9 perc jut egy-egy páciensre.