Közélet

"Nem volt elegáns" Gyurcsány 2010-es szerepéről szóló mondata

Többen felkapták a fejüket az MSZP múlt szombati választmányi ülésén, miután Gyurcsány Ferenc saját politikai jövőjére utalva biztosra vette, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje 2010-ben is ő lesz - olvasható a Népszabadságban. A pártelnök-kormányfő úgy fogalmazott: "(...) Azt hiszem, hogy az ellenzéknek az az igazi baja, hogy velem nem szeretne találkozni még egyszer 2010-ben. Az ő szempontjukból ezt értem. Az a rossz hírem, hogy fognak velem találkozni 2010-ben. Legfeljebb az elnök úr majd nem áll ki tévévitára".

Márpedig ilyen páros tévévitán a miniszterelnök-jelöltek szoktak részt venni. Ezek szerint tehát Gyurcsány Ferenc azzal számol, hogy ő az lesz.

A Népszabadság információi szerint az MSZP választmányának és frakciójának több tagja úgy reagált: "nem volt elegáns ez a mondat, de nincs sértődés". Ezzel együtt tény, hogy az MSZP-n belül általános a nézet - minden belső kritika ellenére is -, hogy Gyurcsány Ferencnek és politikájának nincs alternatívája.

Bár a jobboldali sajtó a napokban arról írt, hogy Gyurcsány leváltását többen szeretnék a frakcióban, ez a lapunk által megkérdezett politikusok és politikai vezetők szerint nem igaz. Kritikus hangok viszont vannak. Legutóbb a tegnapi frakcióülésen "estek neki" a kormányfőnek, miután előzetes egyeztetés nélkül "dobta be" a képviselői költségtérítés csökkentésének elképzelését, ami a szocialistákat korántsem töltötte el örömmel.

A lapunk által megkérdezett MSZP-politikusok arra is rámutattak: a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, illetve a 2009-es európai parlamenti választás eredménye befolyásolhatja Gyurcsány megítélését is. A szocialisták többsége úgy számol, hogy ha az EP-választáson "súlyos vereséget szenved az MSZP, az Gyurcsányt is megrendítheti".

Nyakó István, az MSZP szóvivője csak annyit mondott: a választmányi ülésen elhangzott mondat elsősorban az ellenzéknek és nem a szocialista képviselőknek szólt. "Demokratikus párt vagyunk és 2010 még messze van, de nincs miért más miniszterelnök-jelöltben gondolkodni" - mondta.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek