Az egészségbiztosítás átalakításának koncepcióját és a törvénytervezetet két napja teljesen alkalmatlannak ítéltük – mondta Golub Iván a Magyar Kórházszövetség ex-elnöke a Világgazdaság Egészségügyi Konferenciájának délutáni paneljén.

A jogalkotást bírálva elmondat: Lehetetlen úgy jogszabályt alkotni, hogy a koncepció vizsgálatának 8. percében kapjuk a hírt, megjelent a rendelet részletes szövegtervezete. Egybiztosítós rendszert szeretnénk, amelyben különböző biztosítási csomagok vannak – jelentette ki Golub. Olyan vegyes rendszert szeretnénk látni, ami a világban másutt is működik.

A több biztosítós modell előnyeit mi nem látjuk – hangoztatta a szakember. Az intézmények eladósodásáról elmondta: kétharmaduk rendelkezett olyan adósságállománnyal, amely aggasztó volt. Nincsenek már abban sem tartalékok, hogy bér és bérjellegű kiadások lefaragásával, leépítésekkel, átszervezésekkel érdemben javítani lehessen a rendszeren. Úgy véli, ha egy lehetséges maximum bevételi nem éri el az intézmény megtérülési pontját nem biztos, hogy az igazgatók a hibásak. A kórházak minőségbiztosításának romlását várja, jelenleg egyébként 83 kórháznak van minőségbiztosítási rendszere.