BUX 42,701.54
+1.90%
BUMIX 3,969.73
+0.23%
CETOP20 1,960.74
0.00%
OTP 10,740
+1.51%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-4.76%
+0.85%
0.00%
ZWACK 17,450
-0.29%
0.00%
ANY 1,650
+0.61%
RABA 1,165
0.00%
+3.56%
+0.24%
+0.62%
-0.46%
OPUS 192.2
-0.52%
+5.88%
-0.49%
0.00%
+3.99%
OTT1 149.2
0.00%
+3.55%
MOL 2,878
+1.55%
0.00%
ALTEO 2,400
+0.42%
0.00%
+2.82%
EHEP 1,465
-10.94%
-0.70%
-1.01%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+2.81%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
+0.48%
0.00%
-0.38%
0.00%
-2.16%
+5.36%
GOPD 9,020
0.00%
OXOTH 3,740
+1.08%
+5.91%
NAP 1,216
-0.82%
+22.22%
+0.48%
Forrás
RND Solutions
Közélet

A masszázs a gyógyítás művészete

Vajon gondoltak-e már arra, hogy az ember szervezete addig működhet egészségesen, amíg minden szerve megfelelő oxigén-, testnedv- és vérellátásban részesül? A fölöslegesen állandósuló izom-összehúzódást a rossz tartás éppúgy előidézheti, mint az embert ért stresszhatás.

A becsípődött idegszál is visszavezethető hasonló okokra. De gyengülhet a látásunk is, és ez állandósuló fejfájással járhat együtt. Ha nyakizmainkat megfeszítjük, a rossz fejtartás következtében nem jut elég oxigén a fejünkbe, ezáltal látóizmaink összeszűkülnek. Gyakran ízületeink is attól gyulladnak be, hogy természetellenesen és következetesen megmerevítjük vállunkat, könyökhajlatunkat, csuklónkat, térdünket, vagy akár kéz- és lábujjunkat. Sorolhatnám tovább, de hosszú lenne valamennyi ok és következmény összegyűjtése.

Mit tehetünk hát? Nézz a tükörbe, és tanulj meg látni – jelenthetnénk ki, ha ilyen egyszerű lenne az egész. Igen ám, de a látás, az önmegfigyelés elsajátítása sok türelemmel járó, igen hosszú folyamatot venne igénybe. Némiképp ezt gyorsítja, ebben segít az Alexander-módszer, az Alexander-tanár.

Az Alexander-módszer hátterében az a felismerés áll, hogy feszültségeink, tartáshibáink fájdalmat, rossz közérzetet okoznak, és mind fizikai, mind pszichés vonatkozásban megbetegítő tényezők lehetnek. Az Alexander-módszert tartásjavító, mozgás-újranevelő technikaként is definiálni lehetne. Elsődleges célja a fizikai és lelki rugalmasság helyreállítása. A módszer jellegzetes kérdésfeltevése: mit csinál az ember magával, hogyan használja magát? Az alexanderi felfogás szerint belső testi érzéseink gyakran félrevezetnek bennünket. Az Alexander-módszer fontos eszköze a tükör, amely objektív módon tárja fel a problémákat. A tükröt különösen a tanulás elején alkalmazzák önellenőrzési eljárásként. A tréning tanár vezetésével zajlik. A gyakorló asztalon fekszik, ül vagy áll. A tanár lazítja és finom érintésekkel irányítja. A mozdulatok elsősorban a nyakra, a fejre, a gerincre és a végtagokra irányulnak. A cél a laza nyak, előre és felfelé tartott fej, széles, hosszú hát, erősen dolgozó gerinc. Ha a tanuló elsajátította a helyes tartásokat, egyedül folytathatja a gyakorlást, a tükörben való önellenőrzést azonban ekkor is javasolják. Az Alexander-módszer fontosabb indikációi: tartásproblémák, gerincfájdalmak, migrén, reumatikus panaszok, pszichés problémák.

Számos egyéb masszázsfajta áll rendelkezésünkre, amelyek segítenek egészségünk megtartásában. A svédmasszázs, a migrénterápia és még számos egyéb keleti technika közül választhatnak a gyógyulni vágyó emberek.

A svédmasszázs Ling svéd vívómester (1776–1839) találmánya, aki egy tornarendszerbe, az úgynevezett svédtornába ágyazta bele „passzív mozgásoknak” nevezett technikáit. Ezek a technikák Merger holland orvos közvetítésével és rendszerezésével terjedtek el Európában, és svédmasszázs néven gyökeresedtek meg az orvoslásban.

A masszázs alkalmazásának következményeként a szervezetben sokrétű, bonyolult és egymással összefüggő élettani változások jönnek létre. A testünk felületét borító bőr bonyolult élettani feladatokat lát el. A masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, hőmérséklete megemelkedik. Közben olyan kémiai anyagok termelődnek, amelyeknek értágító hatásuk van, és a vérkeringést élénkítik. Ha jó a keringés, akkor a szövetek, sejtek anyagcseréje is jobb. Maszszázzsal a bőr rugalmassága megmarad; esetleg javul, ha már sorvadásnak indult. Fokozódik a faggyú- és verejtékelválasztás. Ezek a hatások hozzájárulnak a szervezet hőszabályozó folyamatainak kiegyensúlyozott működéséhez. A masszázs hatására a vérkeringés és a nyirokkeringés meggyorsul, a lerakódások felszívódása csökken. Csökken a lerakódó zsír mennyisége is. Megszűnnek a feszülések, letapadások, hegedések. Tapasztalatok mutatják, hogy a masszázzsal az izomzat teljesítőképessége növekszik, az elvégzett izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz. A masszázs elősegíti a fáradtságérzés megszűnését, s utána az izomzat gyorsabban kipiheni magát. Hatására csökkenthető vagy megszüntethető az izomzat tónusa; ez egyes betegségek és egyoldalú megterhelés, tartási rendellenességek esetén alakult ki. Ezáltal javul az izomzat vérellátása, meggyorsulnak a biokémiai folyamatok, amelyek jó izommunkát produkálnak. Masszázs hatására fokozódik a vérkeringés, megváltozik a szervezetben áramló vér eloszlása, a percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a nyirokkeringés is. Ezáltal változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés és a vizeletelválasztás.

A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Az erős fogások élénkítenek, míg a lazább jellegű fogások nyugtatnak. Ezenkívül vannak a masszázsnak távolhatásai is, így a test távolabbi részein is kedvező változások következhetnek be.


A szerző alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, gyógymasszőr, természetgyógyász

Az ókori Kínában már alkalmazták

A masszázsról az első írásos emlék i. e. 2698-ből, Kínából származik. De sorolhatnám az ókori görögöket, a rómaiakat is, akik mind ismerték a masszázs jótékony hatásait.

Rohanó, stresszes világunkban nagyon fontos, hogy éljünk a masszázs lehetőségével. Magyarország gazdag termálvizekben, és szinte mindenütt megtalálhatók a különféle masszázsszolgáltatások.

47 évesen, egészségügyi múltammal, nyolcéves gyógymasszőri tapasztalatommal a hátam mögött javasolnám: aki még nem masszíroztatta magát, legalább egyszer próbálja ki, s meglátja, mennyire más ember lesz.

Rohanó, stresszes világunkban nagyon fontos, hogy éljünk a masszázs lehetőségével. Magyarország gazdag termálvizekben, és szinte mindenütt megtalálhatók a különféle masszázsszolgáltatások.

47 évesen, egészségügyi múltammal, nyolcéves gyógymasszőri tapasztalatommal a hátam mögött javasolnám: aki még nem masszíroztatta magát, legalább egyszer próbálja ki, s meglátja, mennyire más ember lesz.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek