Közélet

Felülvizsgálják a képviselői juttatásokat - Hatott a botrány az EP-ben

A közelmúltban botrányt kavaró jelentés hatására - amely az Európai Parlament képviselőinek jutatott támogatások felhasználásával kapcsolatban mutatott ki visszaéléseket - a képviselők a javadalmazási rendszer átalakítását tervezik – írja az EUvonal.

A politikai frakciók vezetői csütörtöki találkozójukon megegyeztek arról, hogy intézményközi tárgyalásokat indítanak az átláthatóság érdekében. A jelenlegi terv szerint a képviselők munkatársai ún. európai ügynökök lennének, bérezésük és társadalombiztosításuk parlamenti hatáskörbe tartozna. Ugyanakkor megmaradna a képviselők önállósága asszisztenseik számának és személyének megválasztása tekintetében.

A botrány február végén pattant ki, amikor az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága a képviselők munkatársainak javadalmazását vizsgáló jelentésről vitázott. Az Európai Parlament képviselőinek havonta 17 ezer euró áll rendelkezésükre munkatársaik javadalmazására.

A csütörtöki megbeszélésen a politikusok megerősítették, hogy a javaslatot nem hozzák nyilvánosságra, mivel a múlt helyett a jövőre kívánnak koncentrálni.

Kapcsolódó cikkek