Közélet

Kínos helyzetben az ír kormány

Kínos helyzetbe hozta az ír kormányt Brian Cowen miniszterelnök szerint az EU-reformszerződésről rendezett népszavazáson elszenvedett vereség, de a kormányfő kijelentette: a szerződés nem halott.

 A mindössze egy hónappal ezelőtt hivatalba lépett politikus a csütörtöki referendum eredményének kihirdetése után újságírók előtt azt mondta: ami történt, "óriási csalódás", jelentős bizonytalanságot kelt, és nehéz helyzetet teremt, amelyből nem lesz egyszerű kikecmeregni.

Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni, amely lehetővé teszi a lisszaboni szerződéssel elérni kívánt célok teljesítését. Mint kifejtette, kormánya elfogadja és tiszteletben tartja az ír nép döntését, de az EU többi vezetőjével együtt a jövő héten közösen fog gondolkodni azon, hogyan lehetne megmenteni több év diplomáciai munkáját.

"Európának meg kell hallania a nép hangját" - jelentette ki az írországi népszavazás előtt aktívan a "nem" szavazat mellett kampányoló Libertas szervezet vezetője. A referendumot megelőző kampányban többek között a polgárok gondjaitól távoli "brüsszeli bürokratákat" ostorozó Declan Ganley úgy értékelte, a mai "nagy nap az ír demokrácia számára". A 39 éves buzgó katolikus üzletember még a népszavazás előtt vásárolt egy Brüsszelbe szóló repülőjegyet Cowen miniszterelnöknek azzal, hogy menjen, és tárgyalja újra a lisszaboni szerződést.

ír népszavazás Brian Cowen Lisszaboni Szerződés
Kapcsolódó cikkek