Közélet

Strandoljon az ökostrandon!

Magyarországon van egy strand, ahol nem csikkel teleszórt fűre kell teríteni a törülközőt, ahol nem muszáj szívni a szomszéd pokrócon napozók cigarettafüstjét, s ahol a büfében sem olajtól csöpögő ételeket árulnak – írja a Heti Válasz.

A gárdonyi önkormányzat tulajdonában levő Sport Beach strand és kemping üzemeltetését 2000-ben a pályázat győzteseként vette át a Bálint házaspár. A strand kiépítéséről éveken át gondolkoztak, és fokozatosan kezdtek hozzá a megvalósításhoz. A vizesblokkokban már évek óta mozgásérzékelő, energiatakarékos izzók, nyomógombos csaptelepek működnek, s minden egyes nyomdaipari terméket már jó ideje újrahasznosított papírból készítenek.

A vendégek jelentős részének örömére tavaly kialakították a füstmentes szigetet, ahol tábla figyelmezteti a vendégeket: ezen a területen nem gyújthatnak rá. Az idei szezont a strand szemléletét is jól tükröző rendezvénnyel nyitották, helyet adtak az első Országos Ökoexpo és Biofesztivának. A strandolásban és a sportolásban megéhezett közönség a Szálkás büfében csillapíthatja az étvágyát. Az itallap elején szerepelnek a bioitalok és az ételekhez is jó minőségű, ellenőrzött alapanyagokat használnak.

A megújuló energiaforrások használatát is célul tűzték: ősszel vásárolják meg az első, engedélyhez nem kötött szélerőművet és napkollektort, amely az éjszakai térvilágosítást biztosítja majd. A későbbiekben a meleg vizet is napkollektorok szolgáltatják.

gárdony környezetbarát zöld ökostrand
Kapcsolódó cikkek