Közélet

Az Eiffel-torony sem ússza meg - Fotók!

Környezetvédő csoportok kérésére részben lekapcsolják Párizs legnagyobb nevezetességének díszkivilágítását. A tervek szerint az Öreg Hölgy lámpái a jelenlegihez képest feleannyi ideig, négyszáz helyett kétszáz óráig világítanak majd.

A zöldek törekvése arra irányul, hogy az Eiffel-tornyot és az egyéb párizsi nevezetességeket környezetbaráttá tegyék. A tornyot egyébként először a milleniumra öltöztették "gyémántruhába", azonban mivel igen népszerűnek bizonyult a díszkivilágítás, ezért úgy döntöttek, hogy azt továbbra is üzemben tartják – írja a Pénzcentrum.

Így 2000. január 1. óta, a naplementét követően minden órában 20 ezer villanykörte villog 10 percen keresztül, ami érthető módon gyorsan turista-csalogató látvánnyá vált. A következő hónaptól ennek azonban vége, ugyanis a világításra szerződtetett Sete úgy döntött, hogy megfelezi azt az időt, amíg világítanak íz izzók, így a fény évi 400 óráról 200 órára csökken.

A brit Telegraph értesülései szerint  emellett a környezetbarát direktíva részeként a belépésre jogosító jegyeket, a tájékoztató dokumentumokat újrahasznosított papírból készítik, emellett a felhasznált elektromos áram megújuló forrásokból származik, s jelenleg is éppen arról készítenek tanulmányt, hogy a torony éttermeinek tetejére elhelyezzenek-e napkollektorokat.


[enews_gallery id='291017']

világít Eiffel-torony környezetvédő zöldek
Kapcsolódó cikkek