Közélet

Fodor: Gyurcsány megjegyzése ismerethiányról tanúskodik

Az SZDSZ világos utat jár be - állította az origo.hu-nak adott interjúban Fodor Gábor, aki nem érzi problémának, hogy az SZDSZ-nek több mint egyéves a programja, amelynek vannak még szerinte is vitatható elemei.

Fodor szerint önnmagában már az is minősíti a magyar közélet állapotát, hogy szenzáció tudott lenni, hogy 14 év után először ült le az SZDSZ a Fidesszel tárgyalni. A liberális politikus elmondta, ha sikerül megállapodást létrehozni a szakértői kormányról, az jó, ha nem, akkor lehet beszélni az előre hozott választásokról. „Ez egy világos ív, ezt követjük” – tette hozzá.

Gyurcsány megjegyzése - miszerint az SZDSZ-nek nincs programja – Fodor szerint alapvető ismerethiányról tanúskodik. „Ez a jóindulatúbb magyarázat, hiszen Gyurcsány Ferenc nagyon jól ismeri a programunkat” – szögezte le. Szerinte programjuk nem elavult, bár vannak elemei, amelyek változnak, hiszen közben a gazdaság helyzete változik. Ennek függvényében bizonyos dolgokat korrigálni kell, de az alapirány változatlan.

Szerinte Magyarország fő baja az állami túlterjeszkedés, az állam túlsúlya a magyar gazdaságban. Az államháztartás százalékos aránya a magyar GDP-hez viszonyítva túlontúl magas. Ez 50 százalék körüli arány, amit le kellene vinni 40 százalékra. „A dolog nagyon egyszerű. Csökkenteni kell az állami kiadásokat. Szakítani kell azzal a kifogáspolitikával, hogy az emberek ezt nem viselik el, hiszen tudjuk: az államnak nincs saját pénze, ezt a pénzt is az emberektől vesszük el” – mondta Fodor Gábor.

A liberálisok vezetője az origo.hu-nak úgy nyilatkozott: viszonylag hamar ki kell derülnie, hogy a szakértői kormány felállításának van-e támogatottsága. „Ez a javaslat tudna a leggyorsabban cselekvőképes kormányt teremteni. Egy kisebbségi kormány nem cselekvőképes, főleg ezzel a programmal, amelyet mindenki, szakemberek és a politikai erők is elutasítanak” – vélekedett.

SZDSZ Fodor Gábor kisebbségi kormány
Kapcsolódó cikkek