Közélet

Egyedülálló Szabó lemondása - Szilvásy is le akart mondani a halálos tűzijáték után!

Daróci Dávid az MTI kérdésére megerősítette: Szilvásy György felajánlotta lemondását az öt halálos áldozatot követelő augusztus 20-ai baleset után, de azt a miniszterelnök nem fogadta el.

Az MTI információi szerint Szilvásy György - aki akkor a Miniszterelnöki  Hivatalt vezető miniszter volt - a 2006. augusztus 20-i vihar után  ajánlotta fel lemondását. Ezt akkor nem hozták nyilvánosságra, és kormányfő nem fogadta el a lemondást. (A tűzijáték alatt kitört viharban öten meghaltak, és több százan megsérültek.) Daróczi Dávid az MTI-nek megerősítette, hogy valóban így történt. Mint mondta, egy viharért nem lehet felelőssé tenni a minisztert. A baleset miatt több embert elmarasztaltak, a miniszter lemondása azonban nem került szóba.

Mindez annak kapcsán merült fel, hogy a monorierdei balesetet követően a rendszerváltás óta először mondott le egy miniszter a területén történt baleset vagy mulasztás miatt. Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI kérdésére kedden azt mondta, a miniszterelnök azért fogadta el Szabó Pál lemondását, mert úgy ítélte meg: a Monorierdőnél történt vasúti baleset miatt a  következő időszakban olyan nagy nyomás nehezedne a tárcavezetőre,  amelyet nem tudna elviselni.

Korábban egy másik, a Gyurcsány kormány alatt dolgozó miniszter is felajánlotta lemondását. 2006. szeptember 19-én Petrétei József igazságügyi miniszter ajánlotta fel a lemondását Gyurcsány Ferencnek. A tárcavezető a  Kossuth téri események és a Magyar Televízió ostroma miatt döntött  így, de a miniszterelnök az ő lemondását sem fogadta el. Gyurcsány  Ferenc akkor elegáns, de szükségtelen politikai gesztusnak nevezte a  felajánlást. "A nyomát nem fedeztem fel politikai felelősségnek, ami  a minisztert érintette volna" - tette hozzá.

Petrétei József végül 2007. május végén távozott a kormányból, miután a miniszterelnök másodszorra már elfogadta felmentési  kérelmét. Vele egy időben az országos és a budapesti  rendőrfőkapitány, valamint a Rebisz vezetője is távozott posztjáról.  A kormányfő a felmentéseket azzal indokolta, hogy a személyi  kérdések útjában állnak a közbizalom helyreállításának.

Az Orbán-kormány idején Nógrádi László közlekedési miniszter azután mondott le, hogy részese volt egy autóbalesetnek, amelyben két fiatal meghalt 2000. novemberében.

Kiss Elemér egykori kancelláriaminiszter pedig azért távozott a Medgyessy-kabinetből 2003 februárjában, mert az ügyvédi iroda, ahol korábban dolgozott, több állami vállalattól, és Miniszterelnöki Hivataltól is kapott megrendelést. -->

szilvásy miniszterelnök miniszter lemondás Szabó
Kapcsolódó cikkek