Közélet

Mi minden nem tetszik Blatternek?

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke bírálta az Európa Ligát, ami az UEFA Kupát váltaná fel a 2009/10-es szezontól.

– Újabb lépés történt a zártkörű nemzetközi klubtornák felé, ami hosszú távon árt a labdarúgásnak. A Bajnokok Ligája így már tényleg csak az elit számára lesz hozzáférhető – jelentette ki a svájci sportdiplomata.

Az UEFA szeptemberben fogadta el azt a tervezetet, amely szerint átnevezik az UEFA Kupát, hogy a második számú, 48 csapatos sorozat is rangos esemény legyen. A név mellett a lebonyolítás is megváltozik: a Bajnokok Ligájához hasonlóan csoportokban, oda-visszavágós alapon szerezhetők majd a pontok. Jelenleg a selejtezők és az első forduló után ötös csoportokban folytatódnak a küzdelmek, mindenki kétszer játszik hazai pályán, illetve idegenben.

Blatternek az sem tetszik, hogy az angol Premier League-ben túl sok a külföldi tulajdonos. „Valami rossz itt” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban. A húsz élvonalbeli angol csapatból hét (Chelsea, Manchester United, Liverpool, Aston Villa, Portsmouth, Manchester City és Fulham) külföldi tulajdonban van. Brit kormányzati képviselők már korábban sürgették: tegyék szigorúbbá a sportklubok vásárlására vonatkozó szabályokat.

A FIFA elnöke azt is jelezte: csak akkor kívánja bevezetni a légiósok számát korlátozó 6+5-ös szabályt, ha ehhez az (EU) is hozzájárul. A FIFA 2012-től szeretné alkalmazni azt, hogy csapatonként egyszerre legfeljebb öt külföldi játékos tartózkodhasson a pályán. Az EU álláspontja szerint viszont egy ilyen rendelkezés ellenkezik az Unió alapelveivel, amelyek semmiben sem korlátozzák a szabad munkavállaláshoz való jogot.

angol bajnokság Európa Liga labdarúgás Blatter FIFA
Kapcsolódó cikkek