Közélet

Sertésürülék a színházi nézőkre – feljelentést tesz a TASZ

A Gecy című darab előadása után csuklyások támadták meg a darab szereplőit és a Sirály nevű szórakozóhely vendégeit. A TASZ emiatt és a rendőri védelem hiánya miatt is lépéseket tett.

Feljelentéseket tett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a szeptember végén a Sirály nevű szórakozóhelynél történt incidens miatt; ugyanakkor panasszal is éltek, mert szerintük elmaradt a rendőri védelem.

Keddi közleményében a TASZ emlékeztetett: szeptember 28-án éjjel, a főváros VI. kerületében, a Sirály nevű kulturális központ előtt, az ott tartott színházi előadás után, egy rajtaütésszerűen érkező, csuklyát viselő csoport ismeretlen tagjai megtámadták a szórakozóhely előtt, illetve annak területén tartózkodó vendégeket, továbbá a színdarabban közreműködőket.

"Fellépésük támadó, agresszív, félelemkeltő, fenyegető jellegű volt. Több embert bűzös folyadékkal spricceltek le, és vizelettel kevert sertésürülékkel öntöttek le. A támadók egy személyt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy eltört az orrcsontja" - idézte közleményt a Hírszerző. Eszerint a cselekményről a Tomcat néven ismert blogger, "a támadókkal előre megállapodva", videofelvételt készített.

"A TASZ elfogadhatatlannak tarja, hogy bárki garázda cselekményekkel és erőszakkal lépjen fel az Alkotmányban garantált alapjog, a szólásszabadság, és a művészeti kifejezés szabadsága ellen. A semmilyen kritikához nem hasonlítható támadások és erőszakos bűncselekmények a véleménynyilvánítás jogával nem férnek össze" - írják.

A történtek miatt a szervezet a bántalmazott fiatalember és a szervezők képviseletében feljelentést tett csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és tettleges becsületsértés vétsége miatt. Emellett az elmaradt rendőri védelem miatt panasszal fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez. Az ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

feljelentés TASZ Gecy Tomcat támadó
Kapcsolódó cikkek