Közélet

Visszaállítanák a szociális bérlakások rendszerét

Nem a lakáshoz jutás, hanem a bérleti lehetőség támogatása lehet a hajléktalanná válás megelőzésének egyik hatékony módja - állítják a HVG-nek a kormányzatnak átadott tanulmány szakértői.

Az államnak nem csak az adók beszedése ás újraelosztása a feladata, az intervenció legalább ennyire fontos lenne - állítja Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A nagyobb vidéki városokban több százan, Budapesten akár több ezren is fedél nélkül éjszakáznak télvíz idején. A fővárosi felmérések szerint az átlagosan 8 ezer fedél nélküli valamivel több mint fele, mintegy 4600 fő menhelyen, különböző átmeneti otthonokban jut éjszakai menedékhez, a többiek még ezt a minimális komfortot is nélkülözik. A feladat most már nem az, ami a rendszerváltást követő években volt, hogy tűzoltásként hajléktalanszállók épüljenek. Ma már arról kellene beszélni, hogyan lehet öt év alatt 30 százalékkal csökkenteni a közterületeken élők számát.

A kormányzatnak átadott tanulmány áttekinti a jelenlegi lakáskörülményeket és a lakáshoz jutás feltételrendszerét: a magyarországi piac szembeszökő sajátossága, hogy a bérlakások aránya mindössze 8 százalék, ami Európában a legalacsonyabb. Ugyanakkor a központi költségvetés lakáshoz jutási támogatása eléri a 1,2-1,5 százalékát, ez alig marad el az uniós tagországok hasonló mutatóitól. A támogatási csomag több mint 90 százaléka azonban a tulajdonszerzést - az építést, a vásárlást - segíti elő, mindenekelőtt kamattámogatás formájában.

Ezzel szemben a lakásfenntartási támogatás az elmúlt években nem haladta meg e segítség 5-8 százalékát. "Az egymásra licitáló bankokat az államnak kellene visszafognia, meghatározva, mely esetekben fogadható el az ingatlan hitelfedezetként. Egyelőre mi tárgyalunk különböző pénzintézetekkel, hogy hozzanak létre szociális testületet, amely törlesztési haladék, pénzügyi tanács formájában igyekezne segítséget adni azoknak, akik átmeneti fizetési zavarba kerültek" - vázol egy lehetséges stratégiát Vecsei.

Eleve nem jöhetne szóba a tulajdonvesztés, ha létezne a szociális bérlakás intézménye, amely a rendszerváltást követően lényegében megszűnt. Megkerülhetetlen feladat tehát a szociális bérlakások számának törvényi garanciákkal, támogatásokkal, akár magánbefektetők bevonásával történő megsokszorozása.

támogatás fedél nélkül szociális bérlakás hajléktalan
Kapcsolódó cikkek