Közélet

A gazdasági válság következő áldozata: a vodka

A globális pénzügyi válság újabb csapást mért Oroszországra: számottevően csökkent a vodkafogyasztás.

"Az embereknek pénzt kell spórolniuk, és e rostába az italok is belekerülnek" - mondta a nemzeti alkoholszövetség elnöke a Reutersnek. Az orosz nemzeti ital boltokban található készletei hatszor akkorák, mint ilyenkor lenni szoktak.

A szervezet felmérései egyben kimutatták, hogy az alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma szeptember hónapban majd 1500-ra nőtt. Ennek fő oka, hogy veszélyes vodkahelyettesítőkhöz nyúlnak az emberek, csak azért, hogy lerészegedhessenek.

Az oroszok éves tisztaszesz-fogyasztása 15 liter; jelenleg mégis annyi vodka halmozódott fel a boltokban, hogy minden oroszra jut fél liter. Pedig a gyenge kereslet miatt már most 15 százalékkal esett a vodkaipar termelése.

Az orosz gazdaság a válság egyik legnagyobb vesztese. A 70 százalékot esett májusi csúcsa óta, sokan elvesztették munkájukat, jobb esetben "csupán" fizetésük egy részét.

Az orosz vodkakultusz a 19. századra vezethető vissza, amikor a cári uralom megszűntette a vodkamonopóliumot. Így jelentősen esett az ital ára, és azóta is a szegényebbek számára is elérhetővé vált. Ma egy fél literes vodka akár 50 rubelért (380 forint) is beszerezhető. Természetesen egyetlen üveg ára elérheti a többezer rubelt is.

részeg vodka Orosz válság
Kapcsolódó cikkek