Közélet

A Strabag-ügy magyar száláról ír a Spiegel

Kiteljesednek és nyár óta magyarországi szálakra is kiterjednek a Strabag üzleti praktikáinak feltárását célzó vizsgálatok – állítja cikkében a Der Spiegel.

A hamburgi lap szerint az ismert útépítő cégnél titkos kasszák fenntartásának, kenőpénzek fizetésének, fiktív számlázásnak és manipulált építési teljesítmény elszámolásának gyanújával folytatnak nyomozást.

Az ügyben német és osztrák igazságügyi szervek is vizsgálódnak, a bécsi államügyészség az egyik szálon – a Der Spiegel cikke szerint – eljutott az SZDSZ-hez. A lavinát még korábban, a Strabag egyik részlegvezetőjének – enyhített büntetés fejében tett – feltáró vallomása indította el. Az ügy felgöngyölítése még 2005 decemberében kezdődött, amikor őrizetbe került Günther Ibler, az útépítő cég egyik – elsősorban külföldi ügyletek előkészítésével megbízott – vezetője. A szászországi bűnüldöző szervek a Chemnitz városát elkerülő és más ottani gyorsforgalmú útszakaszok kivitelezési munkái kapcsán figyeltek fel azokra a szabálytalanságokra, amelyek elvezettek a Strabag üzleti gyakorlatának feltárásához. Ami először csak kisebb visszásságnak látszott, arról a vizsgálatok nyomán kiderült, hogy valójában egy hatalmas „pénzügyi karusszel”, amelynek egy pontján „sötét csatornákban” tűntek el hatalmas összegek – írja a hamburgi lap.

A szászországi ügyészség részletesem megvizsgált szerződéseket, leveleket, számlákat és feljegyezéseket, és ennek alapján fogalmazódott meg a visszaélések gyanúja. A vizsgálatokban azonban áttörést majd egy kerek esztendeig nem sikerült elérni, mert a gyanúsított konokul hallgatott. Arra számított, hogy a cége minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni, mint tette azt – állítólag – korábbi esetekben is, amikor alkalmazottait törvénytelenségek elkövetésével vádolták. Most azonban nem ez történt, a munkáltató még Ibler vizsgálati fogsága idején elküldte neki a felmondást, és súlyos kártérítési pereket helyezett kilátásba vele szemben. A korábbi főnöke kijelentette, hogy „emberileg mélységesen megrázták” a történtek. Ezzel azonban egy csapásra szertefoszlott a korábbi beosztottnak a cégével szembeni lojalitása, az ügyvédje egyfajta vádalku ajánlatával kereste meg a hatóságokat, aminek Drezdában, az ottani tartományi főügyészség zöld utat adott. Ibler ezt követően pakolt ki, amiből kiderült, hogy az általa – és felettesei által – követett gyakorlat a cég kultúrájában közkeletű volt.

A gépezet többnyire úgy működött, hogy titkos kasszákból lepénzeltek műszaki ellenőröket, akik jóváhagyták el nem végzett munkák vagy nem teljesített szállítások kifizetését. A féléves kihallgatás-sorozat nyomán kiderült, hogy a számlákkal nehezen átlátható machinációkat folytattak. Mire a vizsgálati eredményekről az osztrák igazságszolgáltatást is tájékoztatták, addigra már ott is javában folyt az üzleti könyvek és más dokumentumok átfésülés, ennek folyamán újabb ügyek is előkerültek.

A megindított vizsgálat célpontja az Eurocontact Public Affairs cég két vezetője, Alexander Zach és Zoltan Aczel lett. Ők korábban ellátták egy – Liberális Fórum néven ismert – kis párt, elnöki és főtitkári tisztségét, a szervezetet egyébként a Strabag finanszírozta, a tagjai között pedig ott volt az útépítő cég vezetője, Hans Peter Haselsteiner. Zach és Aczel – mint a Der Spiegel írja – feltűnés nélkül tudtak kapcsolatot teremteni a magyarországi testvérpárttal, amely a kormányba a gazdasági minisztert delegálta.

Nyár óta – írja a hamburgi lap – a bécsi államügyészség részletesen is vizsgálja az Eurocontact pénzügyi műveleteit, és azt, hogy a cég, a Strabag egy 350 millió eurós magyarországi szerződésének elnyerésében milyen szerepet játszott. A Der Spiegel tudni véli, hogy a PR-cég 15 millió eurós jutalékot kapott, amiből különféle levélszekrény-cégeknek utaltak tovább pénzeket. A német lap az időközben ismét szabadlábon lévő Günther Ibler rövid nyilatkozatával summázza az írását. A korábbi Strabag részlegvezető kijelentette, hogy az egész ágazatnak egyszer és mindenkorra hátat fordított, mert „különben ismét bűnözővé kellene válnia”.

SZDSZ Strabag magyar spiegel
Kapcsolódó cikkek