Közélet

Sólyomnak ártott a távolmaradás - Vesztett Dávid Ibolya is

Nem tett jót a nemzeti csúcsról történő távolmaradás Sólyom László köztársasági elnöknek, szokatlanul sokat, öt pontot esett a népszerűségi indexe. Ennek ellenére, ha hajszállal is, de ő áll a rangsor elején. Szorosan a nyomában van Göncz Kinga, Orbán Viktor és Szili Katalin - írja a Népszabadság.

Az említett négy politikus által alkotott élbolynak határozott előnye van a többiekkel szemben. A felmérés egyediségét adja, hogy a listát vezető politikus népszerűségi indexe minden korábbinál alacsonyabb. Többek közt ezt mérte a Szonda Ipsos 2008. október második felében, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásában.

Sólyom László népszerűségvesztése 45 pontra vitte őt, pályafutása során eddig ez a mostani a legalacsonyabb rokonszenvmutatója. Valamenynyit minden társadalmi és politikai csoportban csökkent a renoméja, de a legtöbbet a falvakban és a pártpreferenciájukban bizonytalanok körében.

Az elmúlt hetekben készült felmérések azt mutatták, hogy mindkét közeget erőteljesen jellemzik a pénzügyi válságtól való aggodalmak, számukra a nemzeti csúcs létrejötte valamelyest megnyugtatóan hatott. Ennek egyik következménye, hogy a tanácskozást szervező kormányfő megítélése ebben a két csoportban 5-5 pontot emelkedett, s az összmegítélését kifejező 30 pontos átlag közelébe ért.

Októberben a második legnagyobb változás Dávid Ibolyát érte, 3 pontot vesztett. Ez önmagában is figyelemre méltó eredmény, s az még inkább érdekes, hogy pályafutása során most először szorult 40 pont alá. Az idei esztendő elején még dobogós volt, aztán leszorult onnan.
E csökkenés elsősorban a Fidesz táborának kritikusabb véleményéből fakad.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek