Közélet

Elismerte részleges felelősségét a kirobbant zavargásokért a görög kormányfő

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök elismerte részleges felelősségét a múlt héten Athénban, és más görög városokban kirobbant zavargásokért.

A személyét és hivatalát érő kritikák közül azonban csak azokkal azonosult, amelyek egy – a kormány és az ottani egyház közötti – ingatlancserére irányultak. A súlyos zavargásokat kiváltó, halálos rendőri lövés elkövetőjét időközben emberöléssel vádolták meg.

A rossz gazdasági helyzet és az észlelt társadalmi igazságtalanság közepette jobban oda kellett volna figyelni arra az ingatlancserére, amelyet egy észak-görögországi gazdag ortodox kolostor és az állam között ment végbe – mondta Karamanlisz. Az ügylet keretében az Athosz-hegynél lévő Vatopedi apátság néhány környékbeli földterületet cserélt el, Athénban lévő, méregdrága ingatlanokért, egy állami ügynökség közvetítésével. Az ügyben folytatott parlamenti vizsgálatok tanúsága szerint az állam mintegy 200 millió eurót veszített a cserén. Karamanlisz szerint szigorúbban kellett volna megítélni a lakosság igazságérzetét irritáló ügyletet.

Ennél messzebb nem is ment, mint ahogy az – „Új Demokrácia” nevű – pártja által ellenőrzött parlamenti vizsgálóbizottság sem, amely a közzétett jelentésében megállapította, hogy politikusok felelősségre vonása nem látszik indokoltnak. A Financial Times az Athénből keltezett jelentésében valószínűsíti, hogy az eltussolás miatt további utcai zavargások várhatók. A szakszervezetek és a diákok máris megmozdulásokat szerveztek a költségvetés e heti tárgyalásához időzítve.

Az ország északi részén – a Közép-Európa felé vezető – főútvonalakon az alacsony felvásárlási árak és az egyre emelkedő termelési költségek miatt tiltakozó, környékbeli gazdák emeltek blokádot. A gazdasági kilátásokat meghatározza, hogy az idei – 3,2 százalékosra várt – jövőre 2,5 százalékra lassul, recessziót azonban nem valószínűsítenek. A kormánynak mindazonáltal kevés mozgástere lesz arra, hogy a tüntetők által követelt nagyobb, szociális és oktatási kiadásokra fedezetet teremtsen.

zavargás görög Karamanlisz kormányfő
Kapcsolódó cikkek