Közélet

Nem tudnak mit kezdeni a botrányosan viselkedő kormányzóval

Rod Blagojevich úgy tért vissza munkahelyére letartóztatásának másnapján, mintha mi sem történt volna. A kormányzó viselkedése egyre kínosabbá válik az Illinois-i politikusok számára, akik egyelőre nem tudnak mit kezdeni vele.

Egy nappal azután, hogy megvádolták Barack Obama szenátori székének kiárusításával, Rod Blagojecivh Illinois-i kormányzó visszatért az irodájába, mintha mi sem történt volna – jelenti az AP.

Miközben a helyi politikai vezetők azon gondolkoznak, hogyan csökkenhetnék a botrányt, újabb ismert név merült fel az ügyben: Jesse Jackson Jr., a neves emberi jogi harcos fia beismerte, hogy ő az a személy, akit Blagojevich Obama szenátori helyére ajánlott volna. Jackson ugyanakkor tagadta, hogy valaha is fizetett volna a pozícióért és hangsúlyozta, hogy az ügyészség nem talált terhelő adatot vele szemben.

Blagojevich-nek egyelőre továbbra is jogában áll, hogy megnevezze a következő Illinois-i szenátort és hiába szólította fel lemondásra Obama és a Szenátus is, eddig semmi nem utal arra, hogy eleget tenne a kérésnek. "Egyre botrányosabban viselkedik és senkire nem hallgat" – panaszolta Steve Brown politikai szóvivő.

 "Egyszerűen nem látom be, hogyan maradhat a helyén, miután ilyen súlyos cselekményekkel vádolták meg. Félre kellene állítani az útból" – szögezte le Christine Radogno republikánus szenátor. Blagojevich ügyvédjei viszont ügyfelük ártatlanságának hangsúlyozása mellett közölték, hogy a kormányzónak sürgős feladatokat kell megoldania, többek között egy 1.4 milliárd dolláros kölcsönt intézne, amelynek segítségével az állam sürgős tartozásokat egyenlítene ki.

A honatyák hétfőre rendkívüli ülést rendeltek el és jelenleg olyan jogi megoldáson dolgoznak, amely kimondja a kormányzó alkalmatlanságát, illetve a választók kezébe adná a döntést.

Obama Jackson Blagojevich kormányzó szenátor
Kapcsolódó cikkek