Közélet

Sólyom: bizonytalan és válságos év elé nézünk

Sólyom László köztársasági elnök mai újévi beszédében sajnálatát fejezte ki, hogy nem mondhat hagyományos újévi beszédet, mert "bizonytalan és válságos év előtt állunk. Nemcsak az a kérdés, hogy vészeljük át, hanem az is, hogy mi lesz utána, milyen állapotban fogunk megérkezni a válság utáni napokba" - fogalmazott az államfő.

Sólyom szerint a válság közepette azzal is törődni kell, ami nem közvetlenül minket érint, hiszen nem mindegy, hogy 75 ezer vagy 200 ezer ember veszíti el a munkahelyét. "Senkinek sem mindegy, -1, vagy -3 százalék lesz-e a vagyis magyarán a zsugorodás. Vajon felrázta-e az egész társadalmat, hogy néhány év alatt mintaországból sereghajtók lettünk?" - tette fel a kérdést a köztársasági elnök.

"A világméretű pénzügyi válság és a gazdasági visszaesés különösen sújtja Magyarországot. A válság ugyanis már súlyosan legyengült állapotban találta az országot. A kiút világos meghatározása és az alapvető változások sürgős bevezetése a kormány felelőssége" - folytatta az államfő, aki ezek után arra buzdított, hogy a választások között is kérjük számon a politikusokat.

Sólyom beszélt arról is, hogy az állampolgároknak bölcsebben kell beosztaniuk saját erőforrásaikat: pénzüket, idejüket, egészségüket.

Az elnök végül a szolidaritás, az egymás iránt érzett felelősség fontosságáról szólt, majd azzal zárta beszédét: a tisztesség hosszú távon megéri.

A teljes beszéd itt olvasható

újévi beszéd tisztesség Sólyom László válság munkahelyek
Kapcsolódó cikkek