Közélet

Tilos személyes információkat közzétenni - A korrupt tisztségviselő "elintézte"

Szigorították az internet cenzúrát egy kínai tartományban, miután leleplező felvételek jelentek meg a világhálón egy luxus körülmények között élő korrupt tisztségviselőről.

Egy kínai funkcionárius, hárommilliós karórában szív egy olyan cigit, melyből 5000 forintba kerül egy doboz azon a képen, melynek közzététele felháborította a kínai hatóságokat. Az önkormányzati tisztségviselőnek ugyanis, ezekre a termékekre biztosan nem telhet a kínai közigazgatás alkalmazottainak szerény fizetéséből. A közszolgákat rossz fényben feltüntető felvétel hatására Kína Juangsu tartományának parlamentje tovább szigorította az internet használat szabályait, az ezen a téren amúgy sem liberalizmusáról híres országban.

Az ország keleti tartományában ezentúl tilos személyes információkat közzétenni a világhálón, azokra pedig, akik megszegik a rendelkezést 150 ezer forintnyi bírság és féléves eltiltás vár az internet használatától. Azt, hogy mi számít személyes információnak természetesen a kínai hatóságok döntik el. Bár elvileg nem tilos a közigazgatásban dolgozókról írni az ázsiai országban, ha valaki olyan információt tesz közzé, ami a hivatalos szervek szerint nem felel meg a valóságnak, büntethető.

A Juangsu tartomány parlamentje által alkotott törvény, újabb bizonyíték arra, hogy Kínában a sajtószabadság bevezetése még hosszú időbe telhet, és az internet használat szabályzásának lazítása az olimpia előtt csak ideiglenes volt.

internet korrupt
Kapcsolódó cikkek