Közélet

Váltás a CIA élén - nehéz dolga lesz az új igazgatónak

Leon Panettának, a CIA leendő fejének egyszerre kell keménynek lennie, kikényszerítve a nagy múltú hírszerző ügynökségnél a Fehér Ház új politikáját és rugalmasnak, hogy ne keltsen lázadást. A szervezet ugyanis a kívülről érkező vezetőket ugyanis gyakran rosszindulatú vírusként kezeli - írja a The New York Times-t idézve a hirado.hu.

Barack Obama megválasztott elnök a hét elején nevezte meg a CIA jövendő igazgatóját, aki bár dolgozott az egykori Clinton-kormányban, abszolút kívülállónak számít a hírszerzésben.

Sokan várják a január 20-i elnökváltástól, hogy számoltassák el a CIA-t a Bush-kormány kifogásolt terrorellenes politikája miatt. Panettának azonban nem a tisztogatás lesz a feladata. Nem bocsátja el azokat a hírszerzési vezetőket, akiknek szerepük volt a terrorgyanús személyek sokat bírált bebörtönzési és kihallgatási programjában.

Ehelyett arra koncentrál majd, hogy megváltoztassa az eddigi irányelveket, megszüntesse például azokat az előírásokat, amelyek lehetővé tették, hogy a CIA ügynökei agresszív vallatási technikákat alkalmazzanak.

A CIA felső vezetésében ennek ellenére borítékolni lehet az összeütközést, hiszen Obama kínzásnak minősítette kampányában azokat az eljárásokat, amelyeket az ügynökség magas pozícióban levő tisztviselői irányítottak és felügyeltek.

Utoljára Jimmy Carter volt olyan az a demokrata elnök, aki a CIA nyílt bírálójaként került a Fehér Házba.

Obama Fehér Ház CIA panetta Carter agresszív vallatás
Kapcsolódó cikkek