Közélet

A csoportos elbocsátás ténye nem lehet üzleti titok

A gazdasági válság következtében egyre gyakrabban bekövetkező csoportos létszámleépítések kötelező bejelentése során, többször is előfordult már, hogy az elbocsátást bejelentő cég a munkaügyi kirendeltség számára, üzleti titokra hivatkozva, megtiltotta nevének nyilvánosságra hozatalát. Bencsik János országgyűlési képviselő szerint ez a gyakorlat törvényellenesen korlátozza az önkormányzatok és a sajtó munkáját, ezért nemrégiben írásbeli kérdést intézett Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterhez.

A miniszteri válaszból egyértelműen kitűnik, hogy a közérdekű adatok megismerésével és nyilvánosságával összefüggésben, az üzleti titok megismerésére a Polgári Törvénykönyv előírásai irányadóak - áll a politikus közleményében.

A Ptk. szerint az érintett gazdasági társaság neve nem minősül üzleti titoknak. A cég neve olyan, a cégjegyzékben szereplő adat, amely teljeskörűen nyilvános. A miniszteri válaszban a következő olvasható: „Nem minősül továbbá üzleti titoknak például a csoportos létszámcsökkentéssel érintett telephely elnevezése, foglalkoztatási csoportok szerinti bontásban a csoportos létszámcsökkentéssel érintett munkavállalók létszáma, statisztikai bontásban a foglalkoztatottak neme, szakképzettsége és a munkakörük megnevezése.”

A képviselő megnyugtatónak tartja a miniszteri választ, de egyben el is várja, hogy a munkaügyi kirendeltségek a továbbiakban a törvény előírásainak megfelelően járjanak el, és ne gördítsenek akadályt a közérdekű adatok hozzáféréséhez.

A csoportos elbocsátást bejelentő gazdasági társaság neve nem lehet üzleti titok – fogalmazott Bencsik.

Bencsik János üzleti titok Szűcs Erika
Kapcsolódó cikkek